Majitelem Zlatého míče je po 41 letech opět Čech

Kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Záložník Juventusu Turín je tak druhým českým hráčem, který toto prestižní ocenění od časopisu France Football obdržel. V roce 1962 se podobný kousek povedl Josefu Masopustovi. Druhý letos skončil o 62 bodů Francouz Henry a třetí Ital Maldini. Další v pořadí jsou čtvrtý Ukrajinec Ševčenko a pátý Francouz Zidane. Pavel Nedvěd je teprve sedmým fotbalistou ze států východní Evropy, který se Zlatým míčem může chlubit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd | Zdroj: ČTK

Jednatřicetiletý rodák ze Skalné u Chebu debutoval v české fotbalové lize před dvanácti lety v barvách pražské Dukly. Po přestupu do Sparty se dostal také do reprezentačního dresu, a na EURU 96 v Anglii si na krk pověsil historické stříbro. Po přestupu do Lazia Řím vyhrál také vůbec poslední ročník Poháru vítězů pohárů a italskou ligu. Až s Juventusem Turín ale Nedvěd vyhrál dva italské tituly, a letos postoupil do finále Ligy mistrů proti AC Milán, ve kterém však nemohl hrát kvůli žlutým kartám. Jako kapitán navíc dovedl českou fotbalovou reprezentaci na evropský šampionát do Portugalska. Dávno tak nechal zapomenout na své fotbalové začátky, kdy byl známý spíše jako nafoukaný surovec.

Úspěch Pavla Nedvěda prožívali také obyvatelé jeho rodiště ve Skalné u Chebu. Tamní starosta se ho chystá odměnit čestným občanstvím. Fotbalista se totiž do svého rodného města často vrací a navíc o svém původu nemlčí a Skalnou stejně jako Českou republiku reprezentuje vzorně. Čestným občanem rodného města se Pavel Nedvěd s největší pravděpodobností stane napřesrok v létě.

Více než čtyřicetiminutový přímý přenos ze sálu televize Canal+ byl věnován hlavně kariéře Pavla Nedvěda, druhého Čecha, který v historii Zlatého míče tuto cennou trofej získal. Svůj prostor dostali i jeho největší rivalové - Henry a Ital Paolo Maldini, který skončil třetí. Na otázky šéfredaktora pořádajícího France Footballu Gérarda Ernaulta a redaktora Canalu+ odpovídal Nedvěd plynnou italštinou. Byl dojat zmínkou o rodičích a řekl, že Zlatý míč by si zasloužilo mnoho dalších fotbalistů. "Třeba Maldini, Raúl, nebo Zidane. Musím poděkovat spoluhráčům z českého národního mužstva i z Juventusu," zmínil se o těch, kteří mu ke slávě pomohli. "Na mistrovství Evropy v Portugalsku se pokusíme porazit všechny soupeře, je to naše povinnost," pokračoval. Reportéři France Footballu a Canalu+ vyzpovídali také bývalého kouče české reprezentace Dušana Uhrina, trenéra Juventusu Marcella Lippiho, Zinedina Zidana i prvního českého držitele Zlatého míče Josefa Masopusta.

Výsledky ankety Zlatý míč 2003:

1. Pavel Nedvěd (Juventus Turín/ČR) 190 bodů
2. Thierry Henry (Arsenal/Fr.) 128
3. Paolo Maldini (AC Milán/It.) 123

4. Andrej Ševčenko (AC Milán/Ukr.) 67
5. Zinedine Zidane (Real Madrid/Fr.) 64
6. Ruud van Nistelrooij (Manchester United/Niz.) 61
7. Raúl (Real Madrid/Šp.) 32
8. Roberto Carlos (Real Madrid/Braz.) 27
9. Gianluca Buffon (Juventus Turín/It.) 19
10. David Beckham (Real Madrid/Angl.) 17

...22. Jan Koller (Borussia Dortmund/ČR) 1.

Markéta Kaclová, Miroslav Bureš, Vojtěch Bidrman, Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme