Marseille nemělo v deseti šanci, Pohár UEFA patří Valencii

Fotbalisté španělské Valencie vyhráli letošní ročník Poháru UEFA. V Göteborgu porazili Olympique Marseille 2:0, když o výsledku rozhodla poslední minuta první půle. V ní byl totiž vyloučen gólman francouzského týmu Barthez, a z následné penalty padl vítězný gól. Štěpán Vachoušek se na hřišti neobjevil. Po loňském prvenství Porta tak prestižní trofej zůstane i letos na Pyrenejském poloostrově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA Cup

UEFA Cup | Foto: UEFA

Na stadionu Ullevi jako první zahrozil čerstvý španělský mistr. Už v sedmé minutě si na zpětnou nahrávku naběhl Mista a jeho střelu zblokoval na poslední chvíli Beye. Pak už měla více práce vyhlášená valencijská defenziva: po čtvrthodině hry ji vystrašil Marlet, který v akrobatické pozici hlavičkoval nad bránu. Když už se zdálo, že první poločas skončí remízou, ochromila Valencie soupeře nečekaným úderem. Mista v pokutovém území zkrotil na prsou Torresův centr, vybíhající gólman Barthez jej fauloval a sudí Collina brankáře nekompromisně vyloučil. Náhradní gólman Gavanon pak neměl proti Vicenteho penaltě šanci a Valencie se v půli těšila z jednobrankového vedení.

Na údernou dvojici Vicente - Mista, která se podepsala pod první branku zápasu, francouzský tým asi jen tak nezapomene. Po třinácti minutách vyčkávání předvedla Valencie učebnicový brejk, Vicente přesným pasem z levé strany našel útočníka Mistu a ten vnějším nártem neomylně zvýšil na 2:0. Zdrcený Olympique v oslabení jen těžko hledal síly na zvrat, naději mu nedala ani nebezpečná rána kanonýra Drogby z přímého kopu v 68. minutě. Sebevědomá Valencie vytvořila na vlastní polovině neprostupnou hráz, a když měla možnost, vyrazila do nebezpečného protiútoku. Valencie ani v závěru nedopustila vážnější ohrožení své branky a báječnou sezonu zakončila historickým úspěchem také na evropské scéně.

FC Valencie - Olympique Marseille 2:0 (1:0)

Branky: 45. Vicente z pen., 58. Mista.
Rozhodčí: Collina - Ivaldi, Pisacreta (všichni It.).
ŽK: Vicente, Carboni - Marlet, Drogba. ČK: 45. Barthez (Marseille).
Diváci: 40.000.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme