Martina Sáblíková v roce 2010

„Kuráž, to je jediné slovo, které byste si měla říct před startem. Kuráž! Do toho!“ slyšela z úst Věry Časlavské při vyhlášení Sportovce roku 2009 Martina Sáblíková a ta si slova nejúspěšnější olympioničky naší historie vzala k srdci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anketa Sportovec roku 2010 - vítězka Martina Sáblíková, rychlobruslení

Anketa Sportovec roku 2010 - vítězka Martina Sáblíková, rychlobruslení | Foto: Vojtěch Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Tehdejší vítězka celkového hodnocení světového poháru a mistryně světa měla totiž před sebou olympijský rok a její výkony v předcházejícím období z ní v očích odborníků i veřejnosti pro Vancouver dělaly českou medailovou jistotu.

Martina Sáblíková si vzpomněla na slova Věry Čáslavské a ziskem dvou zlatých a jedné bronzové medaile na olympijských hrách daleko překonala očekávání, se kterými do Kanady odjížděla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za rokem 2010 Martiny Sáblíkové se ohlíží Petr Kadeřábek

„Bylo to hodně těžký. Já jsem si uvědomila do čeho jdu, když bylo zahájení olympiády a já jsem potom nemohl usnout. Všechno to na mě padlo, nevěděla jsem, co se se mnou děje, honily se mi hlavou strašné věci,“ vzpomíná rychlobruslařka a dodává:

„Říkala jsem si, jestli neuspěju, tak to bude propadák téhle olympiády. Bylo to hrozný, bylo to na mě strašně moc, ale naštěstí jsme to zvládli. Říkali jsme si, že ti, co nám fandí, nám budou fandit dál. Tolik smsek, kolik jsem dostala před startem, že ať už se stane cokoli, mě mají rádi takovou, jaká jsem a co jsem dokázala, tak jsem se trochu uklidnila.“

„Věděla jsem, že ti lidé, kteří mi fandí, mi budou fandit dál, i když se to povede, nebo nepovede,“ vyznává se Martina.

Ono se to povedlo. Nejprve po závodech na 3 a následně i na 5 kilometrů vystoupala Martina Sáblíková na vrchol stupňů vítězů.

Neopakovatelné zážitky

„Ten ceremoniál určitě dostane každého vždycky do kolen. Já jsem za to strašně ráda, co se povedlo. Jsem strašně ráda, že jsem to mohla zažít dvakrát, protože atmosféra tady je úžasná,“ říkala Martina Sáblíková po jednom ze dvou slavnostních ceremoniálů, při kterých převzala zlatou olympijskou medaili.

Třiadvacetiletá rodačka z Nového města na Moravě připravila svým vystoupením pod pěti propojenými kruhy českým fanouškům neopakovatelní zážitky, ale nejen jim.

„Úplně famózní. Do poslední vteřiny, do posledního kola to bylo na hraně. Byl napínák,“ zaznívalo od fanoušků.

Martina Sáblíková | Foto: Český olympijský výbor

Euforie fanoušků neopadla ani s koncem olympijských her. Martina Sáblíková totiž pokračovala v nastoleném trendu.

Na mistrovství světa opanovala stejně jako ve Vancouveru tří i pětikilometrovou trať a navrch přidala i titul ve víceboji. Jako návdavek připojila obhajobu vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru.

„Je to neuvěřitelné, že z malé země, jako jsme my, někdo takový vyhrál olympijské medaile. Já stejně nemůžu pochopit, že my, tak malá země, máme tolik dobrých sportovců. Jestli ten sport mají Češi v krvi. Nevím. Ale na tak malou zemi je to neuvěřitelné,“ říká světová tenisová legenda Hana Mandlíková.

Sportovních talentů má opravdu Česká republika hodně a pro ty, kteří jsou na startu své kariéry je Martina Sáblíková vzorem hodným následování.

ZPĚT NA ROK VE SPORTU

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme