Michal Jurman: Lubor Blažek a pocit zodpovědnosti

Další dva roky povede ženskou basketbalovou reprezentaci v pozici trenéra Lubor Blažek. Rozhodlo o tom zasedání výkonného výboru České basketbalové federace, které nakonec svádělo ale i k jiným než ryze sportovním úvahám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubor Blažek,

Lubor Blažek, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Česká basketbalová federace jednala s jediným kandidátem na post trenéra ženské basketbalové reprezentace. Úspěch v podobě letošního titulu vicemistryň světa byl pro ni v podobě Blažka dostatečnou vstupenkou na lavičku českého výběru i na další dlouholetý cyklus.

Šestapadesátiletý stratég a současný trenér USK Praha ale dlouho celou věc zvažoval. Původně měl po světovém šampionátu ve funkci skončit, kvůli rodině ani povinnostem v klubu se do nové reprezentační práce nijak nehrnul. Nakonec v sobě Blažek ale našel dostatek zodpovědnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zodpovědnost k úspěchu ženského basketbalu

Zodpovědnosti vůči současnému úspěchu i vůči budoucnosti českého ženského basketbalu. Velice těžkou pozici by totiž svým úspěchem upletl na zcela nového kouče. Pokud by navíc na lavičce reprezentace Blažek skončil, celá řada opor se už neoficiálně vyjadřovala v tom duchu, že by s reprezentační kariérou skončila. O to větší zásluhu by si Blažkovo rozhodnutí mělo nyní zasloužit.

V kontrastu k němu pak naopak do očí bije „zodpovědnost" vůči úspěchu ženského basketbalu v podání České basketbalové federace. V tomto případě zodpovědnost jednoznačně psaná v uvozovkách. Na jmenování nového, v tomto případ staronového, trenéra, totiž maximálně dokumentovala svoji momentální existenční bezradnost.

V době kdy by měla prodávat letošní úspěch českého basketbalu mírou vrchovatou, a Blažek je v tomto podání řekněme ideálním „prodejním artiklem", uspořádala zasedání výkonného výboru, o němž většina veřejnosti ani neměla tušení a jehož přesný program byl i pro mnoho zainteresovaných lidí ještě v den pořádání velkou neznámou.

Na zmíněném zasedání pak také jen tak mimochodem jmenovala Blažka na další dva roky trenérem reprezentace. Žádná tisková konference, spokojme se na prostě s krátkou zprávu na webových stránkách, pokud tedy bude. Na celou akci ukrytou uvnitř podzemí jedné restaurace nedaleko Václavského náměstí tak nakonec dorazili snad až investigativně vyprofilovaní zástupci pouhých tří médií. Díky za ně!

Alespoň ony tak mohou sportovní veřejnosti sdělit zprávu, že týmu basketbalových vicemistryň světa byl dnes jmenován jeho trenér. I tak jednoznačné slovo jakým je zodpovědnost lze prostě vnímat velice rozdílně.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme