Ministerstvo školství zrušilo dotační program pro sportovní kluby, které přijdou o 250 milionů

Sportovní kluby řeší, jak budou financovat správu sportovišť. Jedním ze zdrojů peněz na úklid, vytápění a další provoz byla dotace z ministerstva školství, které mělo na základě dotačního programu IV rozdělit celkem 250 milionů korun. V úterý ale resort napsal, že program ruší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po tříleté rekonstrukci byla znovu otevřena sportovní hala Královka

Po tříleté rekonstrukci byla znovu otevřena sportovní hala Královka | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Ministerstvo školství ruší uvedený dotační program v souvislosti se zjištěním zásadních rozporů v již samotném vyhlášení listopadu loňského roku, což brání provedení transparentního výpočtu dotace,“ vysvětlil Radiožurnálu Pavel Kaňka z odboru sportu ministerstva školství s tím, že o dalším postupu teď resort jedná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo školství zrušilo dotační program IV

Podle České unie sportu (ČUS) to je pro některé kluby přinejmenším složitá situace. „Nedovedu si před blížící se zimou představit, že tělovýchovné jednoty nebudou mít na světla nebo zatopení v tělocvičnách,“ vypočetl místopředseda ČUS Marek Hájek. Dotace z programu IV nejsou jediným, i když významným, příjmem.

Kluby využívají peníze na zaplacení energií, personálu, vytápění bazénů, hal a další provoz. Čím více sportů je do klubu sdružených, tím větší jsou náklady. „Dostáváme řádově několik set tisíc, ale spravujeme majetky za více jak tři sta milionů. Z logiky věci provoz a údržba stojí mnohonásobně víc. Je to základní kámen financování provozu,“ řekl Roman Macek z Tělovýchovné jednoty Sportovní kluby Zlín.

Podle místopředsedy Hájka je to pro kluby podobný problém, jakým bylo pozastavení vyplácení dotací z programu V na činnost sportovních svazů, který musel být v létě znovu vypsaný. „Problém je v tom, že kluby mají náklady, které z dotace chtěly platit. Dostávají se tak do dluhové pasti a mohou mít existenční potíže,“ tvrdil Hájek. Ministerstvo školství zatím nedokáže říct, kdy by kluby mohly peníze dostat.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme