Mistrovský trávník v Lipsku

Výška 28 milimetrů, barva zelená, cena zhruba 150.000 eur. Teď možná není ideální doba pro hádanky, ale přesto tušíte, co by to mohlo být? Možná začnete tápat správným směrem, až vám řeknu, že je tahle "věc" více než důležitá pro průběh fotbalového mistrovství světa v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

válcování trávníku

válcování trávníku | Foto: Jiří Hošek

Je to speciální trávník, v tomto případě vypěstovaný pro stadión v Lipsku. Zrovna včera ho specialisté pokládali a náš zpravodaj v Německu Jiří Hošek si to nenechal ujít.

Výkonné vysavače, které z čerstvě položených pruhů trávníku odstraňují písek, hodně hlučí. Zelený poklad, který se přesně jeden rok a jeden měsíc pěstoval v Nizozemsku, vyžaduje nesmírnou péči.

"Prvních pár dnů si jednoduše potřebuje odpočinout od stresu. Zní to asi trochu legračně, ale trávník opravdu zažívá stres. Musíme si uvědomit, že je to pro něj změna dostat se z plochy pod širým nebem na uzavřený stadión, kde je hodně stínu. Ale za pár dnů ho začneme tekutými prostředky lehce hnojit, malinko stříhat a on se rychle vzpamatuje," popisuje láskyplně Mathias Eichner, který má na Centrálním stadiónu údržbu trávníku na starosti. Podle něj si člověk musí s opravdu špičkovým trávníkem přímo povídat!

Jestliže Mathias působí dojmem na slovo vzatého experta, Holanďan John Hendriks a jeho firma "Hendriks Graszoden Gruppe" nemá v Evropě v pěstování trávníků prakticky konkurenci.

"Pažit pro mistrovství světa obsahuje dva druhy trávy - přesně 75 procent tvoří tráva s latinským názvem Poa pratensis a zbytek pak Lolium perenne. Ta je světlejší, měkčí, roste hodně rychle a je takříkajíc ve druhém patře trávníku, to znamená výš," popisuje část zelené alchymie John Hendriks.

Trávníku pochopitelně hrozí různá nebezpečí, jako například plíseň nebo extrémní nepřízeň počasí, ale i Winfried Lonzen, šéf společnosti, která stadión provozuje, doufá, že všechno dobře dopadne.

"Trávník už po celou dobu jeho růstu kontroloval speciální tým pro kvalitu hřišť, který patří do struktury Organizačního výboru mistrovství světa. Nejen proto je taky dražší, než je obvyklé."

Světová federace FIFA trvá na tom, že na jednom čtverečním metru musí růst 25.000 rostlinek a požaduje hustotu 95 až 100 procent. John Hendriks tvrdí, že jím vypěstovaný trávník má hustotu více než stoprocentní a že má pro světový fotbal ideální vlastnosti.

"Tím, že tenhle trávník můžete sekat opravdu nakrátko, dosáhnete minimálního odporu proti kutálení míče, což umožňuje rychlou hru," říká John a s úsměvem odmítá moje nařčení, že vypěstoval trávník speciálně pro holandskou reprezentaci. Ta totiž okusí plochu Centrálního stadiónu v Lipsku jako první v zápase proti Srbsku a Černé Hoře.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme