Mistrovství Evropy v atletice startuje už v úterý

Během šesti dnů vyvrcholí v nadcházejícím týdnu atletická sezóna na 'Starém kontinentu'. Na pořadu je již osmnácté mistrovství Evropy, které se uskuteční na zrekonstruovaném Olympijském stadiónu v Mnichově. Setká se zde téměř 1300 atletů ze 47 členských zemí Evropské atletické asociace EAA. Celkový rozpočet akce se odhaduje na sedm miliónů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cíl

Cíl | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Na šampionátu se nepředstaví jen minimum hvězd. Ze zdravotních důvodů budou chybět stříbrná půlkařka z olympiády Stephanie Grafová z Rakouska, pětinásobný diskařský mistr světa Lars Riedel z Německa, francouzská exmistryně světa v sedmiboji Eunice Barberová či britská olympijská vítězka ve stejné disciplíně Denise Lewisová. Na startu se také neobjeví mistryně světa v běhu na 100 metrů Žanna Pintusevičová z Ukrajiny. V jejím případě se spekuluje o tom, že se na šampionátu neobjeví z finančních důvodů.

Aktuální tabulky před prvním evropským šampionátem v novém tisíciletí naznačují, že po čtyřech letech by neměli hrát vítězové z roku 1998 v letošních bojích významnou roli. S výjimkou britských světových rekordmanů Colina Jacksona (110 m př.) a Jonathana Edwardse (trojskok) nemají další obhájci velké papírové naděje na zopakování triumfu.

Nehledě ale na papírové předpoklady, šanci na vylepšení vlastního rekordu v počtu titulů v řadě má domácí dálkařka Heike Drechslerová. Případný triumf neúnavné sedmatřicetileté veteránky by znamenal již čtvrtou obhajobu a spolu s jedním prvenstvím na dvoustovce (1986) by Drechslerová vyrovnala absolutní rekord v počtu zlatých medailí. Ten drží legendární čtvrtkařka Marita Kochová se šesti tituly. V mužském startovním poli jsou v Mnichově rekordmany Britové Jackson a oštěpař Steve Backley, kteří zvítězili na třech předchozích šampionátech.

Karel Fejfar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme