Mladičký Tomáš Verner upoutal rozhodčí na své první "Evropě"

Teprve patnáctiletý krasobruslař Tomáš Verner je nejmladším účastníkem letošního evropského šampionátu ve švýcarském Lausanne. Této seniorské soutěže se účastní poprvé a hned si v kvalifikaci mezi sedmatřiceti závodníky vyjel pro krátký program patnáctou pozici. V další části soutěže ohodnotili jeho výkon rozhodčí místem sedmnáctým. Udivil i tím, že jako jediný český krasobruslař v historii evropských mistrovství skočil trojitý axel. V kvalifikaci pak předvedl mimo jiné dalších pět povedených trojitých skoků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krasobruslař

krasobruslař | Foto: Salt Lake 2002

Tomáš se narodil v jihočeském Písku, ale kvůli tréninku se musel nyní přestěhovat do Prahy. Tam také bydlí společně se svým bratrem, který se věnuje také krasobruslení. První ročník gymnázia zatím podle vlastních slov zvládá "na té lepší úrovni, v té lepší půlce třídy". "Rozvrh mám dobrý, končím kolem čtrnácté hodiny a pak se mohu plně věnovat tréninku. Odpoledne mě pravidelně nečekají jen brusle, ale také balet," uvedl Tomáš.

Štíhlý mladík, který měří 175 centimetrů, má rád i jiné sporty, je fanouškem fotbalu, tenisu, atletiky a karate. Za českobudějovický oddíl startuje od roku 1991, trénuje ho Vlasta Kopřivová, po choreografické stránce se o jeho programy starají Eduard Pliner a Rostislav Sinitsyn.

Naděje českého mužského krasobruslení, které téměř celá devadesátá léta po odchodu Petra Barny strádá, bere své snažení na ledě prozatím také jako zábavu. "Myslím, že v patnácti letech je příliš brzy nutit Tomáše k příliš tvrdému trénování, nechci prostě zkazit jeho pěkný vztah ke krasobruslení. Bruslí rád, čím dál lépe, je to na jeho jízdách znát," poznamenala trenérka Vlasta Kopřivová, jejíž svěřenec věnuje přípravě na ledě průměrně čtyři hodiny denně. Tomáš osobně přiznává, že přechod z juniorské kategorie k seniorům není lehký, má co dohánět v uměleckém projevu: "Ten opravdu nemám ještě dobrý, senioři se už nemusejí tak soustředit na skoky, které mají zažité, ale já ještě musím na techniku dost myslet."

Na loňském juniorském mistrovství světa získal Tomáš Verner sedmnácté místo, v průběhu roku 2001 si zajel i dva seniorské závody. Účast na letošní Evropě si vybruslil v prosinci na mistrovství České republiky v Karviné, kde zvítězil před Lukášem Rakowskim, který není v poslední době zdravotně v pořádku.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme