Anglickým fanouškům radí policie stáhnout vlajky na fotbalovém mistrovství světa v Rusku

Angličtí příznivci fotbalu možná na letním světovém šampionátu v kopané přijdou o jedno ze svých největších potěšení, zamýšlí se britský týdeník Sunday Times.

Tento článek je více než rok starý.

Praha, Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská vlajka

Britská vlajka | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V minulosti fanoušci z nejlidnatější a největší části Spojeného království na mistrovstvích s oblibou táhli ulicemi se svatojiřskými vlajkami s červeným křížem na bílém poli a zpívali dětskou válečnou písničku Deset německých bombardérů. Letos si ale tyto radosti s největší pravděpodobní budou muset odepřít.

Policie je totiž varovala, aby v Rusku, které letošní fotbalový svátek pořádá, nezpívali žádné provokativní songy a anglickou vlajku vůbec nevytahovali. Jak upozornil Mark Roberts, policejní šéf zodpovídající z britské strany za pořádek na šampionátu, zhoršené vztahy mezi Ruskem a Západem mohou vést k nečekaným výbuchům násilí. Fotbaloví fanoušci tak mají po zábavě. 

Bojovně semknuté Rusko

„V Rusku panují velmi silné vlastenecké a nacionalistické nálady a společnost je bojovně semknutá za prezidentem Vladimirem Putinem,“ varoval policista. Z minulých zkušeností je dobře známo, že britští fandové rádi provokují. Ve Španělsku písněmi o Gibraltaru, v Německu narážkami na druhou světovou válku. „Tvrdí, že je to jen nevinné škádlení. Já to tak ale nevidím,“ podotkl pro londýnský nedělník Roberts.

Kdokoli rozvine vlajku, vzbudí pozornost a může tím sám sebe ohrozit. V rámci nedávného recipročního vypovídání diplomatů kvůli kauze Skripal navíc z britské ambasády v Moskvě odešla většina lidí, zodpovědných za průběh mistrovství. Většinou to byli ti, kteří by pomáhali britským občanům v případě zatčení, náhlého onemocnění či ztráty pasu.

Více ohledu 

V živé vzpomínce je i útok 150 ruských fotbalových chuligánů na několik desítek Britů v roce 2016 v Marseille na mistrovství Evropy. „Angličané by také měli vědět, že šampionát se koná v lokalitách, které jsou pro Rusy mimořádně symbolické a tudíž citlivé,“ dodal Mark Roberts. 

Jednou z nich je Volgograd, bývalý Stalingrad, kde v jedné z největších bitev druhé světové války zahynulo na dva miliony sovětských a nacistických vojáků. Anglická fotbalová reprezentace v tomto městě nastoupí k prvnímu utkání proti Tunisku ve stínu obřího, 85 metrů vysokého pomníku Matka vlast volá na Mamajově mohyle. Byla postavena v roce 1959 na památku padlých.

Podle policisty Robertse je třeba, aby příznivci fotbalu projevili dostatek kulturních ohledů. „Také by se nám nelíbilo, kdyby se cizinci chovali neuctivě okolo Cenotaphu,“ dodal v narážce na symbolický pomník padlých z obou světových válek, který se nachází ve středu Londýna.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme