Vzpomínky na zlatý rok 1986? Argentinci v čele s Messim probudili naděje fanoušků na triumf

„Hoši, teď jsme opět nadšení," zní slova písně, která se v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale stala v Argentině nesmírně populární. Po hodně nepovedeném úvodním zápase proti Saúdské Arábii totiž argentinští fotbalisté vyhráli tři zápasy v řadě a především forma Lionela Messiho dává vzpomenout na zlatý rok 1986, kdy v modrobílém dresu řádil Diego Maradona.

Tento článek je více než rok starý.

Al Raján (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lionel Messi se raduje se svými spoluhráči

Lionel Messi se raduje se svými spoluhráči | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

V osmifinále proti Austrálii měli Argentinci v hledišti obrovskou přesilu. Zmíněná píseň byla slyšet před, během i po utkání. A není divu, Jihoameričané nakonec potvrdili roli favorita a po vítězství 2:1 postoupili v Kataru do čtvrtfinále.

Argentinci porazili Austrálii a popáté v řadě si zahrají na mistrovství světa čtvrtfinále

Číst článek

„Je to skvělý pocit sdílet tyto momenty s argentinskými fanoušky. Jejich vášeň, radost a energie je neuvěřitelná. Hodně obětovali pro to, aby sem přijeli, naše pouto je jedinečné,“ měl slova chvály pro podporu z tribun Lionel Messi.

Právě on byl hlavním hrdinou utkání. Z jediné střely na bránu v prvním poločase prolomil australský blok a ve druhém táhl drtivou většinu argentinských akcí. „Messi, Messi, Messi,“ znělo takřka až s náboženským obdivem z úst fanoušků po utkání. Jejich oblíbenec postupem oslavil 1000. utkání v kariéře.

„Byl to nejlepší individuální výkon hráče, který jsem během tohoto mistrovství viděl. Hrál jako bůh,“ řekl ve vysílání BBC One bývalý anglický obránce Rio Ferdinand. „Prakticky ostatní hráče znemožňuje. Je fenomenální.“

Sestřih utkání Argentina - Austrálie

„Vždy, když je Messi u balonu, fanoušci na stadionu vstanou ze sedaček. A je jedno, v jaké části hřiště se nachází. Díky jeho schopnosti vedení balonu zaměstnává spoustu protihráčů a naopak uvolňuje své spoluhráče. Máme štěstí, že ho můžeme vidět hrát,“ přidal se bývalý legendární útočník Alan Shearer.

Dlouhé čekání

Messi čeká na zlato z mistrovství světa celou kariéru, Argentina 36 let. Velice blízko mu byla na šampionátu v roce 2014, ale finálový gól Maria Götzeho tehdy znamenal, že se z titulu radovalo Německo. 

1986: Maradonova ‚boží ruka‘. Argentinský génius po podvodné brance předvedl i ‚gól století‘

Číst článek

Bývalý anglický obránce a současný moderátor BBC Gary Lineker si na mistrovství světa v roce 1986 proti Argentině a Maradonovi zahrál, když Jihoameričané Anglii slavně vyřadili. V letošním týmu vidí podobnosti.

„Hodně mi to připomíná rok 1986. Byl to tým, který byl těžký porazit, prošel náročnými a vyrovnanými zápasy, ale dokázal je vyhrát. A také dost spoléhali na Maradonovu magii, stejně jako nyní na Messiho" poukazuje Lineker na to, že na dosavadních sedmi gólech Argentiny se hráč PSG podílel třemi zásahy a jednou asistencí.

Jak poukázal statistický server Opta, i vybrané statistiky obou fotbalových ikon ze zápasů mistrovství světa jsou nyní až překvapivě podobné.

Jestli se sen o zlatu může přiblížit realitě, napoví už další kolo. Messi a spol. se v pátečním čtvrtfinále utkají s Nizozemskem. Před osmi lety dokázali Argentinci při cestě do finále Oranjes na penalty porazit.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme