‚Fotbal dává Brazilcům smysl života.‘ Na mistrovství světa chce uspět nová generace, Neymar dal slib

Šestou hvězdičku chtějí Brazilci přiřadit k pěti dosavadním na fotbalovém reprezentačním dresu. Těch pět předchozích symbolizuje pět světových triumfů. Fotbal je pro většinu Brazilců životním prožitkem a veškeré milníky spojují právě s touto hrou.

Brasilia Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Brazílie v dějišti fotbalového mistrovství světa v Kataru

Fanoušci Brazílie v dějišti fotbalového mistrovství světa v Kataru | Zdroj: Reuters

V Kataru v neděli začíná mistrovství světa ve fotbale. Titul by si přáli například Brazilci. Především nová generace teenagerů, která úspěch „kanárků“ ještě nikdy nezažila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co všechno znamená pro brazilské fanoušky fotbal v reportáži Eduarda Freislera

Brazílie vyhrála svůj první titul v roce 1958, když porazila Švédsko 5:2. Tým Pelého, Garrinchy, Didiho nebo Zagalla se pro generace Brazilců stal nesmrtelným. A rovněž také měřítkem budoucích úspěchů a nezdarů.

Na ulicích Rio de Janeira je dnes vedle nadšení ze šampionátu v Kataru, který odstartuje v neděli odpoledne, cítit i lehká rozmrzelost.

Brazílie totiž naposledy mistrovství světa ve fotbale vyhrála před dvaceti lety, tedy v roce 2002, s jinou slavnou generací na čele s Ronaldem, Ronaldinhem či Roberto Carlosem. V zemi tak vyrostla a dospěla generace, která zatím titul oslavovat nemohla.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

V Brazílii je totiž fotbal životním stylem a řada obyvatel země si svoje největší životní okamžiky spojuje právě s fotbalovým národním týmem.

Profesor Sergio Settani Giglio z Univerzity v Campinas, který o fotbale a jeho vlivu na brazilskou společnost sepsal několik knih, říká: „Brazilec, který miluje fotbal, nedokáže vyprávět svůj životní příběh bez toho, aby nemluvil o svém fotbalovém týmu. Je to, jako kdyby úspěchy a prohry jeho klubu byly triumfy a nezdary jeho vlastního života. Fotbal tak Brazilcům dává smysl života a rovněž vzpomínky, na které se nedá zapomenout. Například vám každý řekne, kde byl a co dělal 8. července roku 2014.“

Profesor Giglio odkazuje na semifinále mistrovství světa v Brazílii roce 2014. Na slavném stadionu Maracaná v Riu de Janeiru brazilský národní tým potupně prohrál 1:7 s Německem.

‚Řekli mi, ať se fotbalem bavím.‘ Trojnásobný mistr světa Pelé slaví 80. narozeniny

Číst článek

Dodnes je to tady v Brazílii považována za národní hanbu. Fotbal se v poslední době zcela propletl s politikou. Odstupující prezident Jair Bolsonaro například svou nedávnou neúspěšnou prezidentskou kampaň ztotožnil s brazilským národem a jeho velikostí.

Gól pro Bolsonara

I proto se on a jeho příznivci oblékali do brazilských fotbalových národních dresů – signalizovali tím, že hnutí Bolsonara je stejně dominantní jako Brazílie ve fotbale.

Navíc, současná největší hvězda týmu Neymar da Silva Santos Junior, Bolsonara před volbami veřejně podpořil. Neymar dokonce slíbil, že první gól, který na šampionátu vstřelí, věnuje právě Bolsonarovi.

Profesor Giglio k tomu říká: „Jair Boslonaro si doslova přivlastnil brazilský národní dres. To mělo mimo jiné ten efekt, že kdokoliv dres nosil, byl považován za bolsonarovce. Prezident tak chtěl ukázat, že má v zemi naprostou podporu.“

Brazílie hraje své první utkání v Kataru ve čtvrtek proti Srbsku. Pro většinu Brazilců začne psát nové, nezapomenutelné vzpomínky.

Přidejte ke sdílenému příspěvku hashtag #irozhlastipovacka a prvních 15 nejpřesněji tipujících odměníme. Tipovat můžete do středy 23. listopadu 23.59.
Tipovačka | Ceny do tipovačky

Eduard Freisler Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme