Japonci otočili utkání s Německem a postarali se o další překvapení, Chorvaté remizovali s Marokem

Fotbalisté Německa v úvodním utkání skupiny E na mistrovství světa v Kataru neudrželi vedení a překvapivě podlehli 1:2 Japonsku. Duel v Rajjánu gólově otevřel v 33. minutě z pokutového kopu Ilkay Gündogan, v 75. minutě ale srovnal Ricu Doan a obrat dokonal o osm minut později další střídající hráč Takuma Asano.

Tento článek je více než rok starý.

Katar (Aktualizováno: 16:16 23. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonští fotbalisté slaví výhru nad Německem

Japonští fotbalisté slaví výhru nad Německem | Zdroj: Reuters

Japonsko zdolalo dnešního soupeře poprvé v historii a postaralo se o druhé velké překvapení na úkor jednoho z favoritů turnaje. Už v úterý Saúdská Arábie zdolala 2:1 Argentinu.

‚S páskou nebo bez ní, náš postoj trvá.‘ Němečtí fotbalisté gestem odsoudili postoj FIFA k diskriminaci

Číst článek

Čtyřnásobní mistři světa Němci nezvládli vstup do turnaje stejně jako v roce 2018, kdy na úvod nestačili na další asijský tým Jižní Koreu.

Na šampionátu v Rusku nakonec nepostoupili ze skupiny. Ve druhém kole je v neděli čeká šlágr proti Španělům. Japonsko se utká s Kostarikou.

Německý tým na sebe strhl pozornost už před úvodním hvizdem, protože při týmové fotce si hráči zakryli ústa. Gesto bylo reakcí na zákaz ze strany FIFA, která nepovolila duhové kapitánské pásky na podporu kampaně proti diskriminaci.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Chorvatsko - Maroko

Tým z Balkánu od nepovedeného vystoupení na loňském evropském šampionátu prohrál jen jeden ze šestnácti zápasů a vybojoval si postup do finále Ligy národů. Úlohu velkého favorita ve středu ale nesplnil. V neděli bude mít šanci na reparát proti Kanadě, Maročané budou hrát s Belgií.

Na trávník druhého největšího stadionu v Kataru vyběhlo v chorvatském dresu šest hráčů ze stříbrného týmu z minulého šampionátu v čele s kapitánem Modrićem. Sedmatřicetiletý držitel Zlatého míče z roku 2018 od začátku hledal přihrávkami cestu do šestnáctky, ale spoluhráči na hrotu mu moc nerozuměli.

Perišić, který dal při dvou předchozích startech na mistrovství světa celkem pět branek, v 17. minutě vypálil z dálky, ale mířil nad břevno. To byla jediná střela na obou stranách za prvních 45 minut, v nichž dominovaly obrany. Až v nastavení prvního poločasu se po Sosově prostrčení Vlašić ocitl až před marockým brankářem, Bunú však svůj tým podržel.

I Maročané se podobně jako všechny týmy z arabského světa mohli těšit z velké podpory publika a hned po přestávce diváky málem rozjásala hlavička Mazrávího, ale brankář Livaković byl proti. Vytáhl se i při střele Hakimího z dálky. Na druhé straně se Modrić pokusil zakroutit rohový kop přímo do branky.

Chorvati měli s přibývajícím časem stále víc navrch v držení míče, ale jejich zdlouhavé rozehrávání k úspěchu nevedlo. Soupeře nedokázali ničím překvapit a ani šestiminutové nastavení změnu skóre nepřineslo.

Maroko na mistrovství světa naposledy vyhrálo v roce 1998 nad Skotskem, ale před čtyřmi lety přišlo o vítězství nad Španělskem až v poslední minutě. Teď podobně jako v úterý další tým ze severu Afriky Tunisko vybojovalo proti zástupci Evropy překvapivě bod.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina F (Chúr):

Maroko - Chorvatsko 0:0

Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfá (všichni Arg.) - Bascuňán (video, Chile). ŽK: Amrabat (Mar.) Diváci: 59 407.

Skupina E (Dauhá, Chalífův mezinárodní):

Německo - Japonsko 1:2 (1:0)
Branky: 33. Gündogan z pen. - 75. Doan, 83. Asano. Rozhodčí: Barton - Morán (oba Salv.), Zeegelaar (Sur.) - Vigliano (video, Arg.). Diváci: 42 608.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme