VIDEO: ‚Žijí ve stejném světě?‘ Číňany rozladily záběry na tribuny v Kataru, televize už přenosy upravuje

Čína se rozhodla, že bude v televizních přenosech mistrovství světa ve fotbale výrazně omezovat záběry na fanoušky na tribunách. Důvodem je zřejmě rozhořčení diváků z toho, že v Kataru neplatí žádné přísné koronavirové restrikce a fanoušci si mohou užívat šampionátu bez testů a respirátorů. Čína se mezitím potýká s rekordním nárůstem nákazy, v zemi platí tvrdá opatření.

Video Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bez respirátoru. Pro fanoušky na mistrovství světa v Kataru neplatí žádná covidová opatření.

Bez respirátoru. Pro fanoušky na mistrovství světa v Kataru neplatí žádná covidová opatření. | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

„Žijí ve stejném světě jako my?“ cituje Reuters jeden komentář s tisícovkami lajků na čínské sociální síti Weibo. Ten se objevil pod videem, na kterém japonští fanoušci slaví v ulicích Tokia vítězství svého týmu 2:1 nad Německem.

Japonští fanoušci slaví v ulicích Tokia 

„Udělali si test na covid? Jak to, že nemají respirátory? Pokud jsem si něco odnesl ze sledování mistrovství světa, tak je to fakt, že nikdo nemá respirátor a nikdo se nebojí pandemie,“ napsal po jednom ze zápasů probíhajícího turnaje jiný uživatel.

Takové a podobné zprávy zaplavily síť Weibo od zahájení mistrovství světa ve fotbale a prakticky shrnují pocity čínských diváků z turnaje. 

Zatímco totiž v televizi sledují desetitisíce fanoušků bez roušek, v jejich zemi probíhá kvůli covidu implementace lockdownůzavírání barů a restaurací či stavění zábran kolem obytných komplexů, ve kterých nákaza propukne.

Jak si na twitteru všiml Mark Dreyer, novinář a zakladatel webu China Sports Insider, Čína se tak po úvodní vlně nespokojenosti a kritiky diváků rozhodla přenosy z Kataru upravovat. Během utkání nyní diváci vidí minimum záběrů na tribuny, ty nahrazují záběry na hráče či trenéry.

Rozdíl mezi klasickým televizním přenosem a přenosem v Číně

Video porovnávající mezinárodní a čínský přenos z mistrovství světa se objevilo na sociální síti WeChat, kde bylo posléze zablokováno stejně jako většina kritických komentářů, které se na adresu vlády na sítích objeví. Kvůli porušení vlastnických práv bylo delší srovnávací video staženo i z twitteru.

Kosovo žádá trest kvůli kontroverzní vlajce v šatně srbských fotbalistů, FIFA zahájila disciplinární řízení

Číst článek

Jak Dreyer zmiňuje, manipulace s obrazem během sportovních utkání není v Číně ničím novým. Země se tak dlouhodobě ochraňuje před tím, že se v přenosu objeví něco nežádoucího, jako například tibetské vlajky na tribunách. I proto je obraz vysílán obvykle s třicetisekundovým zpožděním, aby mohla režie vybrat, jaký záběr kamer použije.

Čína se nekvalifikovala na mistrovství světa už popáté za sebou, jediná historická účast „Draků“ byla na šampionátu v roce 2002. Podle Reuters ale státní média absenci třetí největší země světa na turnaji ze své agendy vyškrtávají, stejně tak se odmítají věnovat politickým kauzám v Kataru, jako například protestům hráčů Íránu či Německa.

Asijská velmoc zaznamenala v pondělí 40 052 nově nakažených koronavirem, což je rekordní číslo. Proti tvrdým karanténním opatřením se zvedá vlna nevole nejen na sítích, ale i v ulicích. Při víkendových protestech v Šanghaji policie podle BBC zatkla nejméně dva lidi.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme