Moskvané nepoznávají své město. Změnili ho fotbaloví fanoušci z celého světa

Do Ruska přijíždí čím dál tím víc fotbalových fanoušků z celého světa, nejvíc z jižní a severní Ameriky. Centrum Moskvy už začíná praskat ve švech a exotičtí hosté ho změnili k nepoznání. S sebou totiž přivezli i nespoutanost a svobodu, které je v Rusku čím dál tím méně.

Tento článek je více než rok starý.

od stálého zpravodaje Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Mexika

Fanoušci Mexika | Foto: Tatyana Makeyeva | Zdroj: agentura Reuters

Na Nikolské ulici, která vede na Rudé náměstí a stala se neoficiálním centrem všech fanoušků, se usídlily různé africké kmeny, které si sem přivezly i své zvyky.

Okolí náměstí je momentálně jedna velká fanzóna trochu namixovaná s nonstop diskotékou, ale návštěvníci nechápou, proč policie zátarasy uzavírá přístup z Manéžního náměstí a oni se musí prodírat úzkými uličkami a průchody.

Ruské nadšení z porážky Saúdské Arábie. ‚Nemáme ale vyhráno,‘ shodují se fanoušci

Číst článek

Dobrovolnice nebyla moc příjemná, nechtěla mi říct vůbec nic. Odkázala mě na centrum, kde mi to musí povolit, a potom se mou bude mluvit. Přitom jsem nechtěl, aby mi vyzradila nějaké státní tajemství.

To bylo ale jediné nepříjemné chování, které jsem zatím zaznamenal. Zahraniční návštěvníci si vesměs pochvalují přátelský přístup Rusů a jejich pohostinnost. Například reportér z Nigérie ztratil ve Volgogradu tašku s penězi a doklady. Místní ji našli a odevzdali na policii, která novináři věci vrátila.

Podobný případ se stal peruánskému fanouškovi v Saransku. I ten se hodně divil, když mu doklady a peníze policisté na druhý den přivezli.

Když se tu prodírám, tak vidím, že je tu hodně lidí v sombrerech, takže to budou Mexičané – a opravdu jsou. Otec a syn, Luis a Luis, ale nepřijeli z Mexika, ale ze Spojených států. V  Rusku jsou poprvé. Chtěli by navštívit nejen Moskvu, ale také Soči a Petrohrad.

„Očekával jsem, že Rusové budou spíš chladní, ale město i lidi na mě udělali ohromný dojem. Jsou velmi přátelští. Jenom ten jazyk je pro nás trochu moc složitý. Ubytování je v pořádku kvalitou i cenově, ale já vlastně nevím, já to neplatil,“ říká Luis.

No a jaký je tip pana Luise na vítěze šampionátu? „Mexiko,“ směje se.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme