‚Důležitá je jistota, že výsledek bude spravedlivý.‘ Na fotbalovém MS bude poprvé použit videorozhodčí

Hráči, trenéři, fanoušci, ale i rozhodčí se na mistrovství světa ve fotbale musí připravit na jednu novinku, hrubé chyby sudích může poprvé v historii šampionátu napravit video. Revoluce přináší i pochyby, které před čtvrtečním výkopem rozháněl šéf rozhodčích Pierluigi Collina.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink rozhodčí před mistrovstvím světa

Trénink rozhodčí před mistrovstvím světa | Zdroj: Reuters

V moskevském metru hlásí, jak se fanoušci nejlépe dostanou ke stadionu. Ve stanicích postávají dobrovolníci, kteří cizincům ztraceným v azbuce pomáhají s orientací. Mezi místními procházejí pestrobarevné skupinky v dresech, tu Mexičan v sombreru, tam Islanďanka v modré mikině.

‚Spojení láskou‘ a ‚Rusko kupředu‘. Fotbalové mistrovství světa bude provázet i hudba, poslechněte si ji

Číst článek

Připravena nejsou jen jednotlivá města nebo fanoušci, ale i 32 týmů či pořadatelé. A také rozhodčí, kteří ve středu jako první obsadili tiskové středisko na stadionu Lužniky.

„Řekl jsem rozhodčím, že teď už není čas na řeči, ale na činy. Všichni už se těší, až to vypukne, protože se na mistrovství velmi tvrdě a precizně připravovali,“ řekl šéf komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina.

Jeho tým poprvé v historii mistrovství využije videorozhodčí, které FIFA testovala v několika soutěžích včetně české ligy. Podle generálního sekretáře Zvonimira Bobana nastal čas, aby technika pomáhala už i na nejvyšší úrovni.

„Zavádíme něco, co už tady mělo být před dlouhou dobou. Pro fotbal je to velká událost. Pravda, dovedu si představit, že pro některé týmy to bude nezvyklé, ale až přijedou do Ruska, poznají, že je to pro náš sport skvělé,“ myslí si Boban.

Sázky na fotbalové MS v Rusku: naruší zápas medvěd, zahrají Pussy Riot nebo se opije rozhodčí?

Číst článek

Zvykat si na video musí i někteří rozhodčí. A tak v Rusku absolvovali menší turnaj místních týmů. Přesto je už teď jisté, že každé rozhodnutí bude veřejně a detailně rozebíráno, vždyť i teď musel Collina odpovídat na otázky, jestli video do fotbalu vůbec patří.

„Musíme se rozhodnout. Chceme, aby se hráči radovali z neregulérního gólu, nebo chceme mít možnost tuhle radost přerušit, když branka padne třeba z ofsajdu? Podle mě je důležitá jistota, že výsledek je spravedlivý, a ne ovlivněný hrubou chybou,“ domnívá se Collina.

Známé už je také jméno rozhodčího, který bude řídit úvodní zápas Rusko - Saúdská Arábie. Důvěru dostal Argentinec Pitana. Mimochodem, čeští sudí se na šampionát nedostali.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme