Po Moskvě na kole. Fanoušci si na mistrovství světa oblíbili půjčovny

Pátým dnem pokračuje v Rusku fotbalové mistrovství světa. Jeho návštěvníci chtějí vidět nejen fotbal, ale také různá zákoutí pořadatelských ruských měst a tamního života. Při svých výpravách si oblíbili kola a koloběžky z ruských půjčoven.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Mexika

Fanoušci Mexika | Foto: Tatyana Makeyeva | Zdroj: agentura Reuters

Mexičani dlouho slavili vítězství 1:0 nad Německem a k přemísťovacím manévrům po ruské metropoli si velmi rozumně vybrali metro. Spousta jiných fanoušků se, pokud právě nesledovala zápasy někde ve sport baru nebo ve fanzóně na Vrabčích horách, proháněla po Moskvě třeba na kole z půjčovny. Ty najdete na mnoha místech v centru.

Jsou to stojany s elektronicky uzamčenými koly. Na jednom si místě si kolo vyzvednete a na jiném ho můžete vrátit, jak vám to vyhovuje.

„Vůbec to není složité. Stačí, když si do telefonu stáhnete aplikaci, zadáte číslo své platební karty nebo karty Moskevské hromadné dopravy Trojka. Pak zadáte, na jak dlouho si kolo chcete půjčit, a je to. Zkrátka si koupíte na kolo předplatné. Obratem vám pošlou na mobil heslo, které zadáte do přístroje na řidítkách, a pak už si jen vezmete kolo,“ radí cyklista Viktor.

Pro mistrovství světa platí zvláštní tarif – 350 rublů na 3 dny, to je v přepočtu zhruba 100 korun. Místní navíc využívají jeden fígl. Prvních 30 minut je v rámci předplatného zdarma, takže když každých třicet minut vyměníte kolo za jiné, z vašeho účtu vám neubude ani kopějka.

Pokud nemáte auto, je nejrychlejším dopravním prostředkem zřejmě kolo a letos také koloběžka. V Moskvě se objevují i půjčovny elektrických koloběžek.

„Do telefonu si stáhnete naši aplikaci Delisamokat, připojíte k ní svoji bankovní kartu a osobní údaje z vašeho pasu. Zálohu proto nepožadujeme. Celé to netrvá déle než deset až patnáct minut. Pak už si jen pro koloběžku přijdete do některé z 25 výdejen, označených v na mapě v aplikaci. Postavíte se na koloběžku, stisknete tohle tlačítko a jedete,“ říká Georgij, který elektrické koloběžky půjčuje na moskevských Čistých rybnících.

Hodina stojí v přepočtu necelých sto korun, celý den 350 a týden asi 1000 korun. Z fotbalových fanoušků podle Georgije projevili zatím největší zájem Srbové a Poláci. Koloběžka na jedno nabití ujede až dvacet kilometrů, což bohatě stačí na projížďku po celém centru Moskvy.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme