Fotbalová globalizace: na MS 2022 budou týmy z Evropy a Jižní Ameriky naposledy ve většině

Američtí fotbalisté před 92 lety vydobyli na mistrovství světa bronz, od té doby mužstva z jiných než tradičních fotbalových kontinentů marně čekají na medaili. Dočká se Asie nebo Afrika?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní tým Spojených států na mistrovství světa 1930.

Poslední neevropští a nejihoameričtí medailisté z mistrovství světa v kopané – mužstvo USA z prvního turnaje v roce 1930. Poslední přeživší reprezentant, Philip Slone, zemřel v roce 2003. Zdroj: ussoccer.com | Foto: Neznámý, | Zdroj: ussoccer.com

Letošní mistrovství světa je prvním v historii, na které se žádný tým nekvalifikoval poprvé. Katar si sice odbude premiéru v závěrečném turnaji, účast si však zajistil automaticky jako hostující země. V souladu s tradicí drženou od roku 1990 zápas domácího týmu mistrovství zahájí – v neděli 20. listopadu se Katar utká s Ekvádorem.

Wales se mezi elitu vrátil po 64 letech a Kanada po 36. Alespoň pokud je řeč o mužích: kanadské fotbalistky se za tu dobu podívaly na sedm mistrovství světa a vyhrály olympiádu.

Všechna ostatní mužstva se zúčastnila některého ze tří posledních mistrovství.

Starý versus nový fotbalový svět

Dva tradiční fotbalové kontinenty, Evropa a Jižní Amerika, přišly oproti roku 2018 každý o jednoho zástupce ve finálovém turnaji. Pravidla pro rozdělení míst mezi kontinentální federace sice zůstávají stejná už od roku 2006, Evropa ale tentokrát neměla extra slot pro hostující zemi a Peru vypadlo v mezikontinentální baráži s Austrálií.

Pro srovnání: zatímco letos představují země ze dvou tradičních fotbalových kontinentů těsně nadpoloviční většinu účastníků, před čtyřiceti lety to byly tři čtvrtiny.

1930: První finále mistrovství světa se málem nekonalo. Argentinci odmítli uruguayský míč

Číst článek

A šampionát se bude dále globalizovat: příští mistrovství světa v roce 2026 v Kanadě, Mexiku a USA bude otevřené 48 zemím místo současných 32. Dva tradiční kontinenty se ovšem dočkají nejmenšího přírůstku míst a poprvé v historii budou v menšině.

Právě z Evropy a Jižní Ameriky pocházeli dosud všichni účastníci finálových zápasů. Jedinou bronzovou medaili, která kdy putovala jinam, si hned z prvního mistrovství v roce 1930 odvezli Američané.

Asie byla úspěchu nejblíže v roce 2002, kdy se Jižní Korea umístila na domácím mistrovství čtvrtá. Africké naděje končívají ve čtvrtfinále: Ghana v něm smolně prohrála v roce 2010, výš nedošel ani Senegal v roce 2002 a Kamerun v roce 1990. Austrálie se před šestnácti lety jako jediný oceánský celek podívala alespoň do osmifinále.


Přečtětete si pravidla níže.

PRAVIDLA TIPOVAČKY
Přidejte ke sdílenému příspěvku hashtag #irozhlastipovacka a prvních 15 nejpřesněji tipujících odměníme. Tipovat můžete do středy 23. listopadu 23.59.
Tipovačka | Ceny do tipovačky


ksp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme