Lze překonat Kloseho? K nejlepšímu střelci MS je nejblíž Müller, v Rusku se má prosadit Messi

Svou gólovou bilanci na mistrovství světa už sice nevylepší, ale z pozice historicky nejlepšího střelce šampionátu ho jen tak někdo nedostane. Bývalý německý útočník Miroslav Klose slaví čtyřicáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Klose získal s Německem titul mistra světa a ukončil reprezentační kariéru

Miroslav Klose získal s Německem titul mistra světa a ukončil reprezentační kariéru | Zdroj: ČTK

Semifinále posledního šampionátu bylo výjimečné nejenom vysokou výhrou Německa nad domácí Brazílií 7:1, ale také Kloseho zápisem do historie. Německý útočník s polskými kořeny si připsal šestnáctý gól na mistrovství světa, čímž překonal brazilskou legendu Ronalda.

Fotbalisté Argentiny generálku před MS v Izraeli hrát nebudou, odradily je výhrůžky Messimu

Číst článek

„Pro mě je důležité, že jsme úspěšní s týmem a vůbec mě nebude těšit, jestli i své druhé finále mistrovství světa prohraju,“ řekl Klose bezprostředně po semifinále.

Pár dnů nato se dočkal i parádní tečky - Německo zvládlo finále a Klose se zlatem na krku ukončil reprezentační kariéru.

V mládí přitom podle trenérů extra talentem nebyl. „Měl jsem hodně trenérů, kteří mi říkali, ať se hlavně učím, dodělám si školu, vyberu si profesi a dám se touhle cestou. Ale já měl vždycky v hlavě, že se stanu fotbalistou,“ přiznal v dokumentu televize SWR.

Teď má Klose i po skončení kariéry velkou šanci, že jeho rekord bude platit dlouho. I nejlepší útočníci posledních let totiž zaostávají. Třeba Argentinec Messi ztrácí propastných jedenáct gólů a Portugalec Ronaldo ještě o dva víc.

Messi, Ronaldo, nebo někdo jiný?

Z aktivních hráčů je nejblíž Kloseho bývalý spoluhráč z reprezentace Thomas Müller, ale i on má na kontě jen deset branek. Dávno jsou přitom pryč doby, kdy Francouz Fontaine vstřelil všech třináct gólů během jediného šampionátu.

„Osobně počítám, že to bude šest gólů. Maximálně sedm zápasů, finále je extra taktický a opatrný zápas. Základní skupiny jsou také na začátku opatrnější, každý bod se počítá,“ nepředpokládá bookmaker Miloš Novotný z Fortuny, že by se letos někdo nečekaně utrhl.

Nejnižší kurz, že se stane nejlepším střelcem blížícího se mistrovství světa, je na Argentince Messiho. Ve srovnání s Portugalcem Ronaldem má výhodu, že hraje za kvalitnější tým.

„V každém zápase jsou kurzy na Ronalda a Messiho podobné, ale díky tomu, že Argentina je kvalitnějším týmem, je předpoklad, že se dostane dál a odehraje větší počet zápasů. Může se stát, že Cristiano Ronaldo odehraje tři zápasy ve skupině plus osmifinále a Messi se může dostat do finále,“ vysvětluje bookmaker.

Nízké kurzy jsou ještě třeba na Brazilce Neymara nebo Francouze Griezmanna. Kteří útočníci se Kloseho rekordu přiblíží, začne být jasné od čtvrtka 14. června. Právě tehdy mistrovství světa v Rusku začíná.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme