Oslava náhradníka, posměšky Brazilcům. Jaký chorál proslaví mistrovství světa v Rusku?

Mistrovství světa ve fotbale má sice svou oficiální píseň, ale fanoušci si nakonec pamatují to, co sami vytvoří. Příznivci velkých i malých fotbalových států se na posledních fotbalových šampionátech ukázali jako nápadití skladatelé chytlavých chorálů a třeba i za dva týdny začínající mistrovství v Rusku přinese písničku, kterou si budete roky pamatovat.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irové se na šampionátu dostali do osmifinále, ještě lépe se prezentovali jejich fanoušci

Irové se na šampionátu dostali do osmifinále, ještě lépe se prezentovali jejich fanoušci | Zdroj: Reuters
Přehrát

00:00 / 00:00

Nejslavnější popěvky posledních let připomněl Martin Charvát

„Brazílie, jaké to je? Pláčeš od Itálie dodnes.“ To jsou těžko zapomenutelná slova pro Brazilce. Na jimi pořádaném mistrovství světa 2014 složili úhlavní rivalové Argentinci chytlavý song, který pak dávali slyšet nejen po stadionech, ale i nákupních centrech.

Zpívali v něm o slavných vítězstvích nad Brazilci a nadšený pokřik zakončili provokativně tím, že Maradona je lepším fotbalistou než domácí idol Pelé.

Stačí si vzpomenout i na poslední evropský šampionát 2016, kdy se Francií linul chorál na motiv nejznámější písně zpěvačky Gala Freed from Desire.

Severoirští fanoušci v lehce pozměněném textu opěvovali svého útočníka Willa Griga. Muže, který nepatřil k tahounům týmu a nakonec na mistrovství neodehrál ani minutu. Ale nikomu z nich to nevadilo.

Oběma těmto písním pomohlo rychlé šíření po sociálních sítích, a kdyby tehdy existovaly, třeba by v roce 2004 podobně pobláznilo Evropu české „Kdo neskáče, není Čech."

Co přinese lidová tvorba na ruských stadionech teď, nevíme, třeba to bude už známá píseň liverpoolských fanoušků o Mohamedu Salahovi jako egyptském králi. Zatím ale není jisté, zda opora Reds vůbec nastoupí.

Ale každá chytlavá písnička bude lepší, než bzučení vuvuzel na mistrovství světa 2010.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme