Gólman už není anglickou slabinou. Jordan Pickford vychytal Albionu semifinále

Na mistrovství světa tentokrát neplatí, že nejslabším článkem anglické sestavy je gólman. I když v bráně stojí nezkušený Jordan Pickford, předvádí spolehlivé výkony.

Samara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Fanoušci na stadionu v Samaře už viděli míč v bráně, ale Pickford na poslední chvíli gólu zabránil. Takhle se proti Švédsku vytáhl třikrát, a výrazně tak pomohl Anglii k postupu do semifinále.

Pochvalu si vysloužil i od trenéra Garetha Southgatea: „Je to prototyp brankáře pro současný mezinárodní fotbal. Hraje výborně nohama a proti Švédsku navíc v kritických chvílích předvedl několik skvělých zákroků. Abychom mohli hrát způsobem, jakým chceme, potřebujeme právě takového gólmana."

Pickfordovi je teprve 24 a do reprezentace nakoukl až loni na podzim. Přesto gólman Evertonu dostal na mistrovství světa důvěru a stal se anglickou jedničkou.

Navzdory kritice, že nemá dostatek zkušeností, si zatím počíná výborně. Za svůj výkon ve čtvrtfinále byl dokonce vyhlášen hráčem zápasu.

„Já si zkrátka užívám fotbal. Jsem rád na každém tréninku, ať už je na hřišti nebo v posilovně. A jestli mě někdo kritizuje, tak to na mě nemá žádný vliv. Možná jen ten, že mě nutí na sobě ještě víc pracovat, abych byl lepší,“ tvrdí gólman.

Právě brankáři často byli anglickou slabinou. Nezapomenutelný je třeba gól, který David Seaman v roce 2002 inkasoval skoro z poloviny hřiště od Brazilce Ronaldinha.

Anglie poprvé od roku 1990 postoupila do semifinále. Otázkám, jestli může celý turnaj vyhrát, se ovšem Pickford vyhnul. „Vždycky se soustředíme jen na ten zápas, který nás čeká. Jasně, víme o svých schopnostech a taky držíme při sobě - to je důvod, proč jsme vyhráli 2:0 a udrželi čisté konto. Prostě pracujeme jako tým."

Přestože Pickford odpověděl vyhýbavě, i díky němu anglický sen o titulu stále žije.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme