‚Nebojím se, jinak bych tu nebyl.‘ Angličtí fanoušci se v Rusku cítí bezpečně i přes varování

Britská média varovala fanoušky anglických fotbalistů, že to pro ně na mistrovství světa v Rusku může být nebezpečné. Realita je jiná - k rvačkám s místními chuligány nedochází.

Nižnij Novgorod Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličtí fotbaloví fanoušci zatím na MS slavili dvě výhry. A od Rusů nebezpečí také nehrozí

Angličtí fotbaloví fanoušci zatím na MS slavili dvě výhry. A od Rusů nebezpečí také nehrozí | Foto: Carlos Barria | Zdroj: agentura Reuters

Angličtí a ruští fanoušci se před dvěma roky porvali v Marseille na mistrovství Evropy. Od té doby se navíc vztah mezi oběma zeměmi vyhrotil třeba kvůli kauze Skripal.

„Byl jsem nervózní a moje rodina taky. V Londýně mi všichni říkali, že mám odvahu, když sem letím... A dodávali, ať na sebe dávám pozor,“ přiznává Radiožurnálu anglický fanoušek Alister, když se prochází centrem Nižního Novgorodu. Sám a v anglickém tričku.

„Setkávám se tady jen s přátelským přístupem. Kdybych měl nějaké obavy, tak bych se po ruských městech neprocházel v tričku s anglickým znakem. Ale vážně jsem nenarazil na žádný problém,“ dušuje se anglický fotbalový fanoušek.

S Alisterem souhlasí i Clark, který o kousek dál na zahrádce jedné hospody popíjí s přáteli pivo: „Nebojím se, jinak bych tady nebyl. Média sice strašila, že to bude divoké, ale já do východní Evropy cestuju docela často a nikdy nebyl problém. Já mám Rusko rád, je to tu parádní.“

Někteří Rusové naopak během šampionátu nosí dresy anglických klubů, nejčastěji Liverpoolu nebo Manchesteru United. A lídr místních fanoušků Alexandr Šprygin vysvětlil, že žádné nepokoje nehrozí.

„Mistrovství světa bylo zorganizované tak, aby nic nemohlo zničit tuhle party pro lidi. Pořadatelé se na chování ruských fanoušků přichystali, takže žádné rvačky nehrozí. Ruští fanoušci se ničeho takového nezúčastní,“ tvrdí Šprygin pro dánskou televizi.

Na mistrovství panují přísná bezpečnostní opatření, a to na stadionech i ve městech. Vážnější problémy se zatím neobjevily.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme