I hvězdy musí na vojnu. Korejskému útočníkovi by mohla pomoct medaile

Už osm let hraje fotbal v Evropě. V posledních sezonách střílí góly za anglický Tottenham, kde se stal rychle oblíbencem fanoušků. Přesto pětadvacetiletý reprezentant Jižní Koreji Son Hung-min stále žije v nejistotě. Účastníkovi světového šampionátu v Moskvě totiž hrozí, že ve své rodné zemi bude muset nastoupit na vojenskou službu.

Tento článek je více než rok starý.

Soul, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Son Hung-min má problém. Blíží se mu povolání na vojnu

Son Hung-min má problém. Blíží se mu povolání na vojnu | Foto: Kim Hong-Ji

Son Hung-min vstřelil v letošní sezoně za Tottenham ve všech soutěžích 18 branek. Své zemi dělá v Evropě dobré jméno a Jižní Koreu létá z Anglie pravidelně reprezentovat.

Od korejských úřadů ale žádné úlevy nemá, proto musí, stejně jako ostatní muži, absolvovat 21 měsíců vojenské služby, do které by měl nastoupit před svými osmadvacátými narozeninami.

„Obecně se na něj žádná výjimka nevztahuje. Obecně mají výjimky jen pro olympijské medailisty nebo někoho, kdo dostal význačnou medaili,“ říká překladatelka a tlumočnice Petra Ben Ari, která v Jižní Koreji několik let žila.

Tamní úřady kromě olympijských medailí dokážou ocenit i jiné úspěchy na reprezentační úrovni. Třeba v roce 2002 jihokorejští fotbalisté skončili na domácím světovém šampionátu čtvrtí a na vojnu nakonec nemuseli.

Son Hung-min na větší úspěch s národním týmem stále čeká a jen to, že hraje v zahraničí, na výjimku nestačí. „Že hraje v zahraničí, není pro vládu argument, pak by jim do toho precedentu spadlo strašně moc sportovců.“

Na mistrovství světa v Rusku se Jihokorejcům příliš nevěří. V srpnu se ale v Indonésii konají Asijské hry, kde budou jedni z favoritů na titul. A jejich největší hvězda by v nominaci neměla chybět.

Povinná vojenská služba se ale v Jižní Koreji neřeší pouze v souvislosti se sportem. Běžně musí narukovat i jiné veřejně známé osobnosti. „Vždycky se to probírá. Je nějaký idol, zpěvák, který přijde do věku, kdy by měl jít na vojnu. Musí přerušit kariéru a na výsluní už se nevrátí, protože na něj lidi za ty dva roky zapomenou,“ dodává Petra Ben Ari.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme