VIDEO: Místo mostu lanovka. 3,5 kilometru dlouhá dráha v Nižním Novgorodu láká fotbalové fanoušky

Fanoušci na mistrovství světa v Rusku se baví nejen fotbalem. Třeba v Nižním Novgorodu je vyhledávanou turistickou atrakcí obří lanová dráha. Cesta přes nejdelší evropskou řeku Volhu je dlouhá přes tři a půl kilometru.

Tento článek je více než rok starý.

Nižnij Novgorod Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zhruba tříletý chlapeček hned po nástupu informuje ostatní cestující, že vidí daleko. Kabinka visí skoro devadesát metrů vysoko, a jízda tak nabízí netradiční pohledy na řeku Volhu.

Asi 25letý Nikolaj vysvětluje, že radnice nechala lanovku postavit kvůli lepšímu spojení s Borem, což je příměstská oblast se sto tisíci obyvateli. Cesta autem do Nižního Novgorodu trvá kvůli chybějícímu mostu necelou hodinu, lanovkou dvanáct minut.

„Moc se nám to líbilo, bylo to zábavné. V Rusku jsme na výletě, takže vyhledáváme právě takové atrakce, jako je třeba tahle lanovka. No a když už jsme tady, tak jsme k tomu přidali i pár fotbalových zápasů, i když fotbal pro nás zase až tak důležitý není,“ vypráví srbský manželský pár.

Lanovku si totiž oblíbili také turisté, což jsou během mistrovství světa i fotbaloví fanoušci.

Kabinka se při projíždění kolem sloupů jen mírně zhoupne, ale strach nenahání. Naopak působí celkem bytelným dojmem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lanovkou z Nižního Novgorodu do Boru

Jeden z místních, právě obyvatel Boru, se během cesty stal neplaceným průvodcem. Ukazuje na Volhu, po které se pod lanovkou zrovna plaví několik nákladních lodí. Říká, že v tomto místě řeka moc široká není, zato jinde má i několik kilometrů.

Upozorňuje také na přilehlý umělý kanál, který slouží třeba k veslařským závodům. Ale teď se v něm zrovna pár lidí koupe.

Zatímco místní pospíchají na druhém břehu domů nebo do práce, turisté si kupují zmrzlinu či jinou drobnost. A pak si za sto rublů, tedy necelých čtyřicet korun, kupují novou jízdenku na cestu zpátky.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme