Penaltový rekord. Na MS se zahrávalo už 20 pokutových kopů

Neproměněná penalta Cristiana Ronalda byla rekordní. Ronaldo byl nejen prvním Portugalcem, který pokutový kop neproměnil, ale zároveň zahrával 19. „desítku“ na šampionátu. Tolik jich v historii mistrovství světa ještě nebylo.

Saransk/Rusko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekord. Paraguayský rozhodčí Cáceres nařizuje 19. penaltu na MS

Rekord. Paraguayský rozhodčí Cáceres nařizuje 19. penaltu na MS | Foto: Ivan Alvarado | Zdroj: agentura Reuters

Předchozí rekordy držely šampionáty v letech 1990, 1998 a 2002, kde se zahrávalo po osmnácti penaltách, před čtyřmi lety v Brazílii jich rozhodčí nařídili pouze 13.

Pokutový kop, který nařídil paraguayský rozhodčí Enrique Cáceres na začátku druhého poločasu zápasu Portugalska s Íránem, byla už devatenáctá. Cristiano Ronaldo ji ale neproměnil.

Rekord se posouval ještě ve stejném zápase v Saransku. Pokutový kop zahrávali v nastavení i Íránci. Karím Ansárífárd jubilejní 20. penaltu na šampionátu proměnil a vyrovnal. A to ještě ani neskončily základní skupiny.

K velkému množství zahrávaných pokutových kopů výrazně přispěla přítomnost videorozhodčích na šampionátu. Rozhodčí na hřiště si v případě pochybností mohou prohlédnout opakované záběry, kolegové u videa je také mají upozorňovat na zjevné chyby.

Z dvaceti penalt padlo 15 branek. Kromě Ronalda se neprosadil třeba ani Lionel Messi v zápase Argentiny s Islandem. Saúd Fahád Muvalád zase nechal vyniknout Egypťana Ísama Haddarího, nejstaršího muže, který na MS kdy nastoupil.

Videotechnologie může také již nařízenou penaltu odvolat jako v případě Neymarova pádu v zápase Brazílie proti Kostarice.

Rekord se blíží také ve statistice vlastních gólů. Rus Čeryšev zamířil do své branky už jako šestý na šampionátu, čímž vyrovnal „výkon“ z Francie 1998.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme