‚Padavky. Zničili jste svoje i naše sny.‘ Polská média tvrdě kritizují vyřazené fotbalisty

Prvním evropským týmem, který vypadl z mistrovství světa, je Polsko. Výběr okolo hvězdného útočníka Roberta Lewandowského prohrál v Rusku i druhý zápas a chystá se domů, kde ho tvrdě kritizují média i fanoušci.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava, Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polské fotbalisty nečeká v domovině vřelé přivítání

Polské fotbalisty nečeká v domovině vřelé přivítání | Foto: Toru Hanai | Zdroj: agentura Reuters

Polský bulvární deník Fakt ve výhru nad Kolumbií věřil, dokonce měl připravenou titulní stranu s nápisem „Jsme na vás hrdí“. Ve výtisku, který opravdu vyšel, tuto stránku obrazně skartuje a pro výkon s Kolumbií má slova jako „ostuda“ a „hanba“. Polské reprezentanty nazývá „padavkami“ a to lze výraz „cieniasy“ přeložit ještě mnohem ostřeji.

Poláci se v novém tisíciletí dostali na mistrovství světa už potřetí. V letech 2002 a 2006 nepatřili mezi favority na postup ze skupiny, ale tentokrát se jim věřilo. Většina týmu hraje ve slavných či ambiciózních klubech v Itálii, Německu či Anglii, jenže do Ruska si Robert Lewandowski nebo Arkadiusz Milik nepřivezli ideální formu. Jakub Blaszczykowski se zranil.

„Jako by jim někdo vytáhl šňůru ze zásuvky,“ všímají si ve své analýze experti sportovního deníku Przeglad sportowy. „Zničili jste svoje i naše sny,“ oslovuje deník na dálku hráče.

Vypadnutí z mundialu je prý závěrem jedné kapitoly polské reprezentace, vždyť Lewandowskému bude 30, obránci Glik, Pisczek nebo Pazdan už třicátníky jsou. Stejně jako Blaszczykowski nebo Kamil Grosicki. Jako o konci jedné etapy píše o vypadnutí také liberální Gazeta Wyborcza.

Publicista Bogusław Chrabota ve svém sloupku pro seriózní deník Rzeczpospolita přirovnává polské vystoupení k vyhynulému ptáku dodovi, který je známější pod jménem blboun nejapný především kvůli tomu, že nebyl schopen létat.

Definitivní jistotu vyřazení mají Poláci po nedělní porážce 0:3 od Kolumbie, překvapivější ale byla úvodní prohra 1:2 se Senegalem, kterou utrpěli po vlastním gólu a hrubé chybě v obraně, když si severní sousedé nepohlídali návrat ošetřovaného Nianga.

„Naši hráči ze sebe dali všechno, ale prohráli jsme s velmi silným týmem a musíme to přijmout. Naší strategií bylo zaútočit hned v prvních minutách, skórovat a hrát opatrně v obraně. Než jsme dostali první gól po rohovém kopu, byl zápas vyrovnaný,“ litoval po vyřazení trenér Adam Nawalka.

vman, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme