Fandil hokejistům, obdivuje Petrželu. Ruský novinář Ivan Židkov umí plynně česky

Znalost cizích jazyků je pro sportovní novináře důležitá, ale zřejmě jen málokterý zahraniční reportér může mít důvod naučit se česky. Šéfredaktor ruského deníku Sport den za dnem Ivan Židkov umí česky plynně.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský novinář Ivan Židkov umí skvěle česky

Ruský novinář Ivan Židkov umí skvěle česky | Zdroj: archiv Ivana Židkova

Když Ivan Židkov v tiskovém středisku před zahajovacím zápasem fotbalového mistrovství světa uslyšel češtinu, hned se dal se skupinkou českých novinářů do družného hovoru. Sám se základy těžkého jazyka naučil ze sovětských učebnic.

„Strejda jezdil do zemí východní Evropy a vozil mi fotky. Když jsem viděl Staroměstský orloj, tak mi to přirostlo k srdci,“ popisuje sportovní novinář, proč si vybral právě češtinu.

„A pak ještě česká hokejová reprezentace v roce 1996 vyhrála mistrovství světa. Před turnajem jsem se skoro pohádal s dědečkem, že Češi vyhrají. Fandil jsem jim, protože jsem chtěl mít pravdu,“ vzpomíná.

Na současnou výbornou úroveň vypiloval svou češtinu během působení trenéra Vlastimila Petržely v Zenitu Petrohrad v letech 2002 až 2006. Dodnes zůstávají v kontaktu, i když zkušený kouč už v Rusku dávno nepůsobí.

„Vždycky na něj vzpomínám v dobrém. Udělal tady hodně pro přístup k fotbalu. Pro mě to byla obrovská životní zkušenost. Hodně jsem se od něj dozvěděl. Teď je mi skoro čtyřicet, takže něco už taky hodnotím jinak, ale stejně jsem mu vděčný, protože můj život hodně ovlivnil,“ říká o trenérovi, který naposledy vedl Zlín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Židkov vylepšil svou češtinu skoro k dokonalosti

Židkov žije v Petrohradu a působí jako šéfredaktor deníku Sport den za dnem. Proto teď má spoustu práce kvůli mistrovství světa, které pořádá právě Rusko. I on tak musí pořád dokola odpovídat na otázku, kdo podle něj šampionát vyhraje.

„Fandím Němcům, ale má na to i Brazílie. Bude záležet na jejich charakteru. Minule praskli právě proto, že nebyli jednotný mančaft. Pak tam jsou Španělsko nebo Francie. U Argentiny nevím a Anglii nevěřím, že by mohla překvapit. A třeba se objeví nějaký černý kůň,“ odhaduje Ivan Židkov. Pro domácí ruské fotbalisty bude podle něj maximem postup ze základní skupiny.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme