Národní hrdina Modrić. Kapitán reprezentace je v Chorvatsku za boha

Upřímně, čekali jste, že můžou fotbalisté Chorvatska postoupit až do finále mistrovství světa? Úspěch tohoto mužstva je pro mnohé velkým překvapením, jenže když máte v týmu hráče, kterému závidí i bůh, můžete dokázat cokoli. Takhle nějak to vidí fanoušci v chorvatském Splitu.

Tento článek je více než rok starý.

Split Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodavačka z obchůdku s nejen fotbalovými suvenýry říká, že Modrićovy dresy jdou na dračku. Kostkovaný dres s číslem 10 je teď zkrátka v celém Chorvatsku velký hit. Po Splitu chodí se jménem Modrić na zádech snad stovky lidí. Často se o úspěšných sportovcích říká, že jsou ve své zemi za boha. Tady je to podle fanouška Danka ještě trochu jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní hrdina Modrić. Kapitán reprezentace je v Chorvatsku za boha

„Bůh na Modřiće žárlí. Ne, teď vážně, je to největší hvězda, všichni ho tady milují. Řekl bych, že teď je symbolem naší krásné země,“ říká nadšeně Danko.

Jde možná i o to, za jakých okolností se z Modriće stala hvězda světového fotbalu. Vždyť před sedmadvaceti lety měli Modrićovi úplně jiné starosti. Během Chorvatské války za nezávislost žili v táboře pro uprchlíky, neměli peníze a kariéra malého Luky začínala na ulici, kde kopal do papírového míče.

Střih, rok 2018, a tisícovky fanoušků křičí nadšením, když komentátor představuje sestavu národního týmu a dostane se právě k malému záložníkovi Realu Madrid.

Ano, důvodů proč obdivovat Luku Modriće je hned několik. Jednomu fanouškovi ve Splitu se třeba líbí jeho vlasy, proto nosí stejný účes a čelenku, ale jak už jsme naznačili, Chorvaty si nezískal jen svojí kšticí.

„Modřić je to malý velký muž. Malý postavou, ale velký srdcem. Nikdy se nevzdává, je neuvěřitelně zarputilý. Přitom tohle my Chorvati zrovna nemáme v povaze. Jenže Luka je výjimečný, už jen tím, z jakých podmínek se dostal až na vrchol,“ vypráví jeden z fanoušků.

V jednom ohledu je Modrić ale stále těsně pod vrcholem. Finále světového šampionátu ho teprve čeká. A pokud svůj tým dovede k senzačnímu titulu, dresy s číslem 10 a jmenovkou Modrić budou v Chorvatsku ještě hodně v kurzu.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme