Úspěch i bez Zlatana. Švédsko dotáhly do čtvrtfinále nové hvězdy

Švédský fotbal si zvyká na éru bez Zlatana Ibrahimoviće. Národnímu týmu se to zatím daří náramně - na mistrovství světa v Rusku postoupil už do čtvrtfinále, což se svou největší hvězdou nikdy nedokázal.

Petrohrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší střelec v historii švédské reprezentace byl na dvou světových šampionátech, ale do čtvrtfinále nikdy nepostoupil. Přitom bez Ibrahimoviće to národní tým dokázal hned na první pokus.

Postoupíme až do finále, věří Angličané. V kolébce fotbalu ožívá rok 1966

Číst článek

„Ibrahimović byl jasný lídr. Tým hrál hlavně přes něj a novináři chtěli mluvit jen s ním. Všechno se točilo jen kolem Ibrahimoviće. Teď sice taková dominantní osobnost chybí, ale o to usilovněji všichni pracují jako tým,“ vysvětluje švédský novinář Erik Magnus Niva z deníku Aftonbladet.

Na absenci dlouholetého lídra týmu, který reprezentační kariéru ukončil po Euru 2016, si rychle zvykli i fanoušci. Těch do Ruska dorazily tisíce a řada z nich nosí dresy se jmény nových hvězd - třeba ofenzivního záložníka Emila Forsberga nebo zkušeného obránce Andrease Granqvista.

„Tenhle tým je lepší, než který Švédsko mělo v uplynulých deseti letech. A netýká se to jen Ibrahimovićova konce v reprezentaci. Také je tady nový trenér Andersson, což je podle mě ještě zásadnější změna,“ dodává novinář.

Švédsko bez Ibrahimoviće na mistrovství světa postoupilo přes silnou Itálii. I proto překvapilo, když bývalý kapitán před startem šampionátu naznačil návrat do reprezentace.

„Ano, pojedu na mistrovství světa. Víc teď říct nemůžu... Kdybych naznačil něco víc, tak by mě snad pověsili. Ale mistrovství světa beze mě by nebylo mistrovství světa,“ rozpoutal Ibrahimović rozhovorem v show Jimmyho Kimmela několikadenní spekulace.

Debaty, jestli týmu může být prospěšný, ukončilo až oznámení, že na šampionát pojede jen jako tvář jednoho z hlavních sponzorů. Coby divák tak sleduje, jak jeho nástupci postoupili na mistrovství dál než on kdykoliv předtím.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme