Fotbalové MS v roce 2026 uspořádají USA, Kanada a Mexiko, jejich soupeřem bylo Maroko

Fotbalové mistrovství světa v roce 2026 uspořádají společně USA, Kanada a Mexiko. Na úterním zasedání v Moskvě o tom rozhodl kongres mezinárodní fotbalové federace FIFA. Severoamerická kandidatura dostala 134 hlasů, její jediný soupeř Maroko 65. Závěrečného turnaje se poprvé zúčastní 48 týmů.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost zástupců kandidatury USA, Mexika a Kanady po zvolení

Radost zástupců kandidatury USA, Mexika a Kanady po zvolení | Zdroj: Reuters

Ve prospěch severoamerické trojice rozhodl dostatek moderních stadionů, dostupnost a výborná infrastruktura. Navíc podle odhadů organizátorů by mělo mistrovství v Kanadě, USA a Mexiku vynést FIFA 11 miliard dolarů, zatímco v případě Maroka šlo o polovinu.

Vězni v Argentině před fotbalovým šampionátem drží hladovku. Chtějí přenosy z mistrovství

Číst článek

Africký stát by navíc musel postavit devět úplně nových stadionů a pět zrenovovat.
Hlasování v Moskvě bylo veřejné, což bylo v ostrém kontrastu s předchozími volbami, kdy pořadatelství šampionátů v letech 2018 a 2022 získaly Rusko a Katar. Posléze bylo zatčeno přes 40 činovníků, kteří byli obviněni a odsouzeni za korupci, především při prodeji marketingových a vysílacích práv.

Vyšetřování rozsáhlého skandálu měla na starost americká prokuratura, která sídlí nedaleko stadionu MetLife v New Yorku pro 87 tisíc diváků. Právě tam by se podle organizátorů mělo za osm let hrát finálové utkání. Spojené státy by měly hostit 60 z 80 zápasů rozšířeného turnaje, Mexiko s Kanadou po deseti.

Mexiko jako první stát uspořádá šampionát potřetí, hostilo ho už v letech 1970 a 1986. V USA se po roce 1994 uskuteční mistrovství světa podruhé, v Kanadě bude poprvé. Maroko naopak neuspělo s kandidaturou ani na pátý pokus.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme