Francie odtajnila nominaci na mistrovství světa. Obhájci titulu sází na silný útok, chybí Pogba a Kanté

Trenér Didier Deschamps odtajnil pětadvacetičlennou nominaci francouzského reprezentačního výběru, který bude na světovém šampionátu v Kataru obhajovat zlato. Nechybí aktuální držitel Zlatého míče Karim Benzema nebo útočník PSG Kylian Mbappé. Kvůli zranění naopak o šampionát přijdou opory z posledního mistrovského tažení - N'golo Kanté a Paul Pogba.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karim Benzema odehrál za francouzský národní tým 97 utkání

Karim Benzema odehrál za francouzský národní tým 97 utkání | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Sázkové kanceláře tipují Francouze spolu s Brazílií a Argentinou za jedny z favoritů mistrovství světa, přestože se před rokem a půl na Euru neprobojovali ani do semifinále a vypadli na penalty se Švýcarskem.

Manému hrozí, že přijde o světový šampionát. Jeho zranění je podle médií vážnější

Číst článek

Deschamps má ve výběru zatím 25 hráčů. Konečný seznam, který může obsahovat 23 až 26 jmen, musí účastníci šampionátu odevzdat nejpozději v pondělí do 19 hodin.

Ve výběru je stále téměř polovina hráčů, kteří vybojovali před čtyřmi lety titul mistrů světa. Šampionát v Rusku z roku 2018 pamatuje hned jedenáct hráčů. 

Tři z nich zastupuje stálá brankářská sestava. Hugo Lloris z Tottenhamu si s národním týmem zahraje na sedmém velkém turnaji a tým opět povede jako kapitán. Záda mu budou krýt Steve Mandanda a Alphonse Aréola, spoluhráč Tomáše Součka a Vladimíra Coufala z West Hamu.

Ze zranění se stihla zotavit opora zadních řad Manchesteru United Raphael Varane, o místo v sestavě vedle něj budou bojovat Dayot Upamecano, William Saliba či Presnel Kimpembe. Na nedostatek stoperů si Francie stěžovat zkrátka nemůže.

Bok po boku se na hřišti může objevit také bratrská dvojice Theo a Lucas Hernandézovi. Překvapivě se nedostalo na Ferlanda Mendyho z Realu Madrid.

Změny v záloze, silný útok

Záloha od posledního světového šampionátu prošla velkou obměnou a právě tato pozice může být podle expertů slabší stránkou Francouzů. Chybí totiž výrazné tváře posledních let - N'golo Kanté a Paul Pogba. Absence hráčů, které trápí od začátku sezony zranění, ale byla dlouho avizovaná a Deschamps měl čas se na situaci připravit.

V Kataru si tak zahraje dvojice nastupující generace Realu Madrid - Aurélien Tchouaméni a Eduardo Camavinga. Šanci dostal i Youssouf Fofana z Monaka, který je s pouhými dvěma reprezentačními starty nejméně zkušený hráčem výběru.

Na co ale budou „Les Bleus“ spoléhat, je obrovská síla v útoku. Karim Benzema z Realu Madrid je aktuálním držitelem Zlatého míče a titul jednoho z nejobávanějších útočníků světa se dělí s dalším Francouzem Kylianem Mbappém. Tito dva dali v loňské sezoně dohromady 83 soutěžních branek.

Hvězdnou dvojici navíc doplnila jména jako Antoine Greizmann, Ousmane Dembelé či Olivier Giroud.

Mistrovství světa v Kataru začíná v neděli 20. listopadu zápasem mezi domácím výběrem a Evkádorem. Francie začne o dva dny později utkáním s Austrálií, ve skupině D ji ještě čeká Tunisko a Dánsko.

Předběžná nominace Francie na MS v Kataru

Brankáři: Alphonse Areola (West Ham/Angl.), Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Rennes).

Obránci: Lucas Hernandez, Dayot Upamecano, Benjamin Pavard (všichni Bayern Mnichov/Něm.), Théo Hernandez (AC Milán/It.), Presnel Kimpembe (Paris St. Germain), Ibrahima Konaté (Liverpool/Angl.), Jules Koundé (Barcelona/Šp.), William Saliba (Arsenal/Angl.), Raphaël Varane (Manchester United/Angl.).

Záložníci: Eduardo Camavinga (Real Madrid/Šp.), Youssouf Fofana (Monako), Matteo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus/It.), Aurélien Tchouameni (Real Madrid/Šp.), Jordan Veretout (Marseille).

Útočníci: Karim Benzema (Real Madrid/Šp.), Kingsley Coman (Bayern Mnichov/Něm.), Ousmane Dembélé (Barcelona/Šp.), Olivier Giroud (AC Milán/It.), Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Kylian Mbappé (Paris St. Germain), Christopher Nkunku (Lipsko/Něm.).

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme