Giroud je historicky nejlepším střelcem Francie. Rekordní gól dal v zápase s Polskem

Fotbalisté Francie postoupili na mistrovství světa do čtvrtfinále po výhře nad Polskem 3:1. Triumf favorita obohatil historický zápis útočníka Oliviera Girouda. Ten v zápase vstřelil svůj 52. reprezentační gól, a překonal tak nejlepšího střelce francouzského národního týmu Thierryho Henryho.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský útočník Olivier Giroud při zápase s Polskem

Francouzský útočník Olivier Giroud při zápase s Polskem | Foto: Olimpik/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Giroudovi na jeho historický zápis stačily dva doteky. Jedním si zpracoval pas Kyliana Mbappého za obranu a druhým poslal míč přízemní střelou k pravé tyči mimo dosah brankáře Wojciecha Sczesného. A i když pak právě Mbappé přidal další dva francouzské góly, veškerou pozornost na sebe po utkání strhl právě rekordman Giroud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordní gól. Giroud překonal nejlepšího střelce francouzského týmu. Natáčel Petr Mathauser

„Byla tu moje žena, děti i kamarádi z dětství. Je skvělé, že se mi to podařilo právě před nimi. Vždycky jsem chtěl ten Henryho rekord překonat. A teď jsem to opravdu dokázal. Už se na to nemusím soustředit a mohu se konečně koncentrovat na to, abychom s týmem došli co nejdál,“ citoval Girouda Radiožurnál.

Dokázal nastřílet 52 branek i přes to, že premiéru si v reprezentačním dresu odbyl až v 25 letech. To bývalý rekordman Henry debutoval už ve 20. Navíc Giroud odehrál za Francii o šest zápasů méně než legenda Arsenalu.

Obhájci titulu přehráli Polsko a čeká je čtvrtfinále, vítězství 3:1 zařídili Mbappé s Giroudem

Číst článek

Nebyl to ale pouze Giroud, kdo atakoval historické francouzské tabulky. Brankář Hugo Lloris vyrovnal 142. zápasem za reprezentaci rekordmana v počtu startů za národní tým Liliana Thurama.

„Je to světový šampionát plný rekordů. Mám radost z toho Hugova vyrovnání. A co se týče Oliviera, tak to je něco fantastického. Navíc se to oběma povedlo v den, kdy tu jsou s námi naše rodiny. Máme teď čas si to užít i s nimi než začneme myslet na čtvrtfinále,“ mluvil trenér Francie Didier Deschamps o tom, že jeho svěřenci teď dostanou den volna, který mohou strávit právě s rodinnými příslušníky nebo svými kamarády.

Pak už se ale budou plně koncentrovat na souboj o semifinále. Po výhře nad Polskem 3:1 totiž Francouze čeká v sobotu Anglie.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Petr Mathauser Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme