Írán porazil Wales 2:0, Katar prohrál a skončí ve skupině. Nizozemci remizovali s Ekvádorem

Fotbalisté Íránu porazili na mistrovství světa v Kataru 2:0 oslabený Wales. Asijský tým se po pondělním debaklu 2:6 s Anglií výrazně přihlásil do hry o premiérový postup do vyřazovací fáze. Naopak „Draci“ nezvítězili ve skupině B ani podruhé, v úvodu šampionátu remizovali s USA 1:1. Katar prohráli na mistrovství světa ve skupině A v Dauhá se Senegalem 1:3. Nizozemci remizovali s Ekvádorem 1:1.

Rajján (Katar) (Aktualizováno: 19:32 25. 11. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránští fotbalisté díky dvěma gólům v nastavení udolali Wales

Íránští fotbalisté díky dvěma gólům v nastavení udolali Wales | Foto: Amanda Perobelli | Zdroj: Reuters

Od úvodního hvizdu se hrál svižný fotbal, přesto bylo k vidění minimum šancí. Ve 12. minutě se Moore natáhl po Robertsově centru, ale íránský brankář Hosejn Hosejní míč vyrazil. Na druhé straně Gholízadé skóroval, kvůli ofsajdu ale gól neplatil.

První remízu mistrovství přinesl zápas USA s Walesem. Na gól Weaha odpověděl z penalty Bale

Číst článek

Po přestávce měl více ze hry Írán. V rozmezí 11 sekund neproměnil hned tři šance. Azmún trefil z vápna tyč, Gholízadému se následně zpoza šestnáctky povedlo totéž a Azmún z dorážky hlavičkoval do gólmana Hennesseyho. V 72. minutě velšský brankář vyrazil Ezatolahíovu střelu na roh.

V 83. minutě Hosejní vytáhl ránu Bena Daviese z hranice šestnáctky na roh. O tři minuty později Hennessey při výběhu zasáhl místo míče Taremího. Sudí Escobar nejdřív velšskému brankáři udělil žlutou kartu, ale po intervenci videorozhodčího ho vyloučil.

Írán okamžitě vycítil příležitost a přidal na intenzitě. Odměnou mu byla trefa střídajícího obránce Rúzbe Češmího. Wales poté otevřel hru ve snaze vyrovnat, jenže Írán z přečíslení stanovil zásluhou dalšího beka Rámína Rezajíána konečné skóre.

Írán vyhrál teprve druhý z posledních 12 zápasů na světovém šampionátu. Ostrovnímu celku oplatil 44 let starou domácí porážku 0:1 z přípravy, což byl doposud jediný vzájemný duel. Wales nezvítězil posedmé za sebou.

„Nemám slov. Je to skvělý, nádherný den pro všechny naše hráče a fanoušky. Pořád sníme o postupu. Je to ale jenom začátek. Zbývá nám ve skupině ještě jeden krok,“ řekl v televizním rozhovoru portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz.

Jeho výběr zakončí účinkování v hlavní fázi turnaje v úterý proti USA. Wales se utká v derby s Anglií.

‚S páskou nebo bez ní, náš postoj trvá.‘ Němečtí fotbalisté gestem odsoudili postoj FIFA k diskriminaci

Číst článek

Katar - Senegal

V souboji posledních mistrů Asie a Afriky se v závěru prvního poločasu trefil Senegalec Boulaye Dia po hrubé chybě domácí obrany.

Hned po změně stran přidal druhý gól Famara Diédhiou hlavičkou po rohovém kopu.

Katařané v úvodním zápase na šampionátu ani jednou nevystřelili na branku a tentokrát trvalo déle než hodinu, než tuto bilanci vylepšili.

V 78. minutě sice utkání zdramatizoval přesnou hlavičkou střídající Muhammad Muntarí, ale o šest minut později odmítl pokus o zvrat Bamba Dieng třetím senegalským gólem.

Nizozemsko - Ekvádor

Fotbalisté Nizozemska remizovali na mistrovství světa v Kataru s Ekvádorem 1:1. Oba celky vyhrály své úvodní zápasy shodně 2:0 a po druhém kole mají v čele skupiny A čtyři body a totožné skóre.

Nizozemsko neprohrálo ve skupinové fázi na MS už 15 zápasů v řadě, což je třetí nejdelší série v historii. O její prodloužení se budou „Oranjes“ snažit v úterním zápase s Katarem, který už nemá šanci na postup. Ekvádor se v souběžně hraném zápase utká se Senegalem, jenž má o bod méně.

Nizozemci otevřeli skóre již po šesti minutách, kdy z kraje vápna zakončil přesně na bližší tyč ve formě hrající Cody Gakpo. Ekvádoru se podařilo vyrovnat krátce po změně stran. Střelu Pervise Estupiňána vyrazil Andries Noppert k Enneru Valenciovi, který míč dorazil do odkryté branky.

Útočník Fenerbahce dal posledních šest gólů Ekvádoru na mistrovství světa, na turnaji v Kataru skóroval potřetí a vede tabulku střelců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme