‚Soustřeďte se na fotbal.‘ FIFA žádá národní týmy, aby v Kataru neřešily politické a ideologické spory

Mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Kataru, je za rohem a atmosféra kolem kontroverzní pořadatelské země začíná houstnout. Vědoma si toho je i Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA), která v dopise všem 32 účastníkům šampionátu žádá o to, aby se týmy v Kataru soustředily především na sport a neúčastnily se politických a ideologických diskusí. Dopis zveřejnila stanice Sky News.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FIFA Gianni Infantino

Šéf FIFA Gianni Infantino | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

Katar je dlouhodobě považován za kontroverzní volbu pořadatelské země především kvůli nedodržování lidských práv dělníků při stavbě stadionů a kriminalizaci stejnopohlavních vztahů v zemi.

Influenceři, nebo špioni? Katar platí fanouškům pobyt na mistrovství světa výměnou za propagaci

Číst článek

To nezůstalo bez povšimnutí zemí, které na šampionát pojedou. Velká část účastníků se účastní nějaké formy mírumilovného protestu – australští reprezentanti vydali video, kde žádají Katar, aby změnil své anti-LGBT zákony, a kapitáni několika evropských týmů budou nosit pásku v duhových barvách reprezentující barvy vlajky LGBT komunity.

Dánsko zase vyrazí do Dauhá se sadou speciálních černých dresů, které mají vyjádřit zármutek na dělníky, kteří při výstavbě stadionů zemřeli.

FIFA se nyní pokouší tlak, který v souvislosti s nedávnými zprávami o tvrdém zacházení s LGBT komunitou v Kataru stupňuje, zmírnit. Dopis, který poslal prezident federace Gianni Infantino všem zemím účastnících se šampionátu, zveřejnil web Sky News.

„Víme, že fotbal neexistuje ve vakuu a jsme si vědomi mnoha politických výzev a obtíží, které ve světě jsou. Ale prosíme, nenechte, aby se fotbal nechal stáhnout do politických a ideologických sporů,“ stojí v dopise.

„Ve FIFA se snažíme respektovat všechny názory a přesvědčení bez toho, abychom světu udělovali morální lekce. Svět je silný převážně díky své diverzitě a ta musí být respektována. Žádné kultury nebo národy nejsou ‚lepší‘ než jiné. Prosím, pojďme se soustředit na fotbal,“ apeluje Infantino.

‚Katare, Fifo, vidíš nás?‘ Homosexuální fotbalista vyzval pořadatele šampionátů k rovnoprávnosti

Číst článek

Íránská kontroverze

Ať si týmy vezmou jeho žádost k srdci, nebo ne, je jisté, že šampionát v Kataru bude politicky nejkontroverznější fotbalovou akcí za poslední desetiletí. Neprovází ho totiž jen dusno kolem poměrů v pořadatelské zemi, je také poznamenán vyloučením Ruska z kvalifikace kvůli invazi na Ukrajinu.

Právě Ukrajina nyní volá po tom, aby byla z mistrovství vyloučena i reprezentace Íránu. Primárním důvodem je opakované porušování lidských práv v zemi, tématem jsou ale i dodávky íránských zbraní do Ruska, o kterých informovala ukrajinská rozvědka.

„Zatímco si bude íránské vedení s potěšením vychutnávat zápasy svého národního týmu na mistrovství světa, budou Ukrajince zabíjet íránské rakety a drony,“ uvedl šéf týmu Šachtaru Doněck Sergej Palkin.

Mistrovství světa začíná v neděli 20. listopadu zápasem mezi Ekvádorem a domácím Katarem. Tým pořadatelského státu se v základní skupině utká ještě se Senegalem a Nizozemskem. Írán čekají ve skupině B zápasy proti Anglii, Walesu a USA.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme