Kosovo žádá trest kvůli kontroverzní vlajce v šatně srbských fotbalistů, FIFA zahájila disciplinární řízení

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zahájila disciplinární řízení s týmem Srbska, který měl během svého zápasu na mistrovství světa s Brazílií v šatně vyvěšenou kontroverzní vlajku vyobrazující území Kosova v srbských barvách. Mezi zeměmi je dlouhodobě vyostřený vztah.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský fotbalový tým

Srbský fotbalový tým | Foto: Naoki Morita | Zdroj: Reuters

Na sociální sítě unikla fotka z šatny srbských fotbalistů. Mezi zápasovými dresy je na ní pověšená i vlajka, která vyobrazuje kosovské území překryté srbským znakem a nápisem „Nevzdáme se.“ Podobné vlajky byly k vidění i mezi fanoušky na stadionu.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 jednostranně Srbsku nezávislost, Srbové ji ale neuznávají. Válka mezi jednotkami srbské armády a kosovsko-albánskými povstalci si od roku 2008 vyžádala 10 000 obětí.

Samostatnost Kosova uznává 101 ze 193 zemí OSN. Nezávislost Kosova uznává od roku 2016 i UEFA a FIFA, země je oficiálním členem organizací a účastní se jejich soutěží na klubové i národní úrovni. Kvůli vyhroceným vztahům mezi Kosovem a Srbskem spolu ale reprezentace a kluby obou zemí nesmí na mezinárodní úrovni hrát.

Fotbalová federace Kosova požádala FIFA, aby situaci prošetřila.

Kosovo a Srbsko dospěly k dohodě, skončí tím táhlý spor o poznávací značky aut

Číst článek

„Takový akt šovinismu nemá ve sportovním prostředí místo, a už vůbec ne v dějišti jedné z největších fotbalových akcí na světě. Jako rovnocenný člen FIFA žádáme, aby byly proti činům, které podněcují k mezilidské nenávisti, přijaty sankční opatření. Silně doporučujeme, aby FIFA uplatnila své zákony a potrestala srbskou federaci za agresivní činy, které jsou proti hodnotám fotbalu,“ zní vyjádření kosovské strany.

Kosovský ministr sportu odsoudil fotografii ze srbské šatny jako „nenávistný, xenofobní a genocidní vzkaz“.

FIFA případ otevřela na základě článku 11 ve svém disciplinárním řádu, který pojednává o urážlivém chování a porušení principů fair play. V něm je zahrnuto i využívání sportovních událostí k politickým a jiným projevům nesportovní povahy.

Srbové, které mnoho expertů považuje za černého koně letošního šampionátu v Kataru, prohráli úvodní zápas ve skupině proti Brazílii 0:2. V pondělí vyzvou Kamerun a v pátek je čeká Švýcarsko. I v tomto zápase se očekávají kontroverze, řada švýcarských hráčů má totiž albánské a kosovské kořeny.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme