Šestice cizinců vytvořila na MS živou duhovou vlajku LGBT komunity. Ruským zákazům navzdory

Nosit duhovou vlajku LGBT komunity na veřejnosti je v Rusku zakázané a hrozí za to i vězení. Šestice aktivistů z různých zemí ale našla způsob, jak symbol lesbické, gay, bisexuální a transsexuální komunity během probíhajícího mistrovství světa ve fotbale „propašovat“ do Moskvy a přitom nikoho nepohoršit. Nosili dresy národních týmů svých zemí, které dohromady tvořily duhovou vlajku, informuje BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duhovou vlajku tvoří šest barevných pruhů (odshora: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová) seřazených vodorovně nad sebou.

V rámci projektu, který tvůrci nazvali Skrytá vlajka (Hidden Flag), ale vedle sebe chodila po ulici a fotila se šestice aktivistů v dresu Španělska, Nizozemska (které ani na mistrovství světa nehraje), Brazílie, Mexika, Argentiny a Kolumbie.

Šestice se podle jedné z aktivistek, Marty Márquezové ze Španělska, hned po přistání hodně bála. „Uvědomili jsme si ale, že nikdo neví, co děláme, a tak jsem se začala uvolňovat,“ citovalo BBC Martu.

Během jejich pětidenního pobytu v Rusku, kdy navštívili Rudé náměstí, fotili se před kostelem ruské ortodoxní církve v Moskvě nebo vedle policistů, je podle Marty nikdo neohrozil. „Většina lidí k nám byla velmi laskavá. Ale kdyby věděli, co děláme, pravděpodobně by to bylo jiné,“ dodala Marta.

Jejich projekt vzbudil velké ohlasy na sociálních sítích a všimla si ho i řada světových médií.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme