Nemáme s tím problém, ale svoji sexualitu nevyjadřujte, komentují místní lidská práva v Kataru

Mistrovství světa v Kataru provází jedna kontroverze za druhou. Počínaje pitím alkoholu na stadionech a v jejich okolí až k právům žen a svobodně projevit názor třeba o komunitě LGBTQ. Už od volby v roce 2010 čelí FIFA obrovské vlně kritiky. Reportér v Kataru Vojtěch Šilhan zjišťoval víc.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové fanynky v Kataru

Fotbalové fanynky v Kataru | Zdroj: Reuters

Fotbalový šampionát v Kataru provází spousta kontroverzí. Většina z nich spojená s potlačováním lidských práv ať už jde o ženy, komunitu LGBTQ nebo pracovní sílu. Jak ale na kritiku a tuhle problematiku nahlíží sami obyvatelé Kataru?

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Vojtěcha Šilhana z dějiště fotbalového mistrovství světa v Kataru

„Dobře si pamatuju, kde a jak bydleli migranti ve Švýcarsku, když jsem byl malý. Jak se s nimi zacházelo, když přišli žádat o práci. Vzpomínám si, co se stalo s jejich pasy nebo lékařskými zprávami. Když jsem byl poprvé zvolený prezidentem FIFA a navštívil Katar, vrátilo mě to zpět. Ale stejně jako Švýcarsko jde teď příkladem v toleranci a zacházení s menšinami, i Katar udělal progres, řekl na adresu Kataru stávající prezident FIFA Gianni Infantino.

Jeho projev byl reakcí na kritiku zejména z Evropy a Spojených států, která se spustila, když FIFA zakázala hráčům nosit duhové pásky na podporu LGBTQ komunity.

„Pokud jste součástí LGBTQ komunity, nemáme s tím problém, jen prosím svou sexualitu nevyjadřujte,“ reagovala na otázku o postoji k LGBTQ komunitě v Kataru pomocnice na stanici metra, která ale, prý z důvodu diskrétnosti, neřekla své jméno.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Postoj k homosexualitě a komunitě LGBTQ ale zdaleka není jediným důvodem kritiky. V muslimských zemích je možná jedno z nejřečnějších témat potlačování práv žen.

„Nechápu to a vůbec se mi to nelíbí. Ženy tady v Kataru jsou úplně stejné jako jinde ve světě. Můžeme pracovat, cestovat, vdávat se a rozvádět se. Můžeme řídit auta. Ano jezdíme tu v autech, ne na velbloudech,“ ohradila se vůči potlačování práv žen v Kataru místní prodavačka, která sice jméno prozradila, ale poprosila ať se nezmiňuje.

Místní obyvatelé se zdráhají mluvit s médii, jakmile je potkáte na ulici jsou vstřícní a milí ale po prosbě o rozhovor na diktafon většinou odvětí jen, že od mluvení jsou tam jiní a oni budou dělat svou práci.

Vojtěch Šilhan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme