Fanoušek s duhovou vlajkou vběhl při zápasu MS na hřiště. Podporoval i Ukrajinu a ženy v Íránu

Protestující fanoušek s duhovou vlajkou a trikem Supermana se vzkazy „Zachraňte Ukrajinu“ a „Respekt pro íránské ženy“ narušil vběhnutím na hřiště pondělní zápas mistrovství světa v Kataru mezi Portugalskem a Uruguayí. Pětatřicetiletý Ital Mario Ferri byl krátce zadržen, ale nyní už je na svobodě. Nesmí už však na žádný další zápas turnaje.

Lusail (Aktualizováno: 16:17 29. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušek vběhl na hřiště s duhovou vlajkou a s tričkem Supermana, na kterém měl nápisy Zachraňte Ukrajinu a Respekt pro íránské ženy

Fanoušek vběhl na hřiště s duhovou vlajkou a s tričkem Supermana, na kterém měl nápisy Zachraňte Ukrajinu a Respekt pro íránské ženy | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

„Ministerstvo zahraničí pracuje na případu spolu s italskou ambasádou v Dauhá. Po krátkém zadržení byl muž propuštěn bez dalších důsledků,“ sdělilo agentuře AFP italské ministerstvo zahraničí.

VIDEO: ‚Žijí ve stejném světě?‘ Číňany rozladily záběry na tribuny v Kataru, televize už přenosy upravuje

Číst článek

Podle informací webu The Guardian však katarské úřady zakázaly Ferrimu vstup na zbývající utkání turnaje. Navíc mu byla odebrána karta Hayya, kterou potřebují fanoušci pro vstup do země, při návštěve zápasů a mohou s ní jezdit zadarmo metrem.

Incident se odehrál během druhého poločasu. Portugalský záložník Bruno Fernandes, který dvěma brankami rozhodl o výhře 2:0, se domníval, že záměrem fanouška je pořízení fotografie s jeho hvězdným spoluhráčem Cristianem Ronaldem.

„Upřímně jsem neviděl, čeho se ten vzkaz na triku týkal. Už jsme o tom mluvili několikrát. Respektujeme všechna lidská práva, ale je to politická záležitost. Nemáme bohužel takovou sílu, abychom něco změnili,“ uvedl Fernandes.

Duhová symbolika spojovaná s hnutím za práva sexuálních menšin vzbuzuje v Kataru, kde jsou vztahy párů stejného pohlaví kriminalizovány, velké kontroverze. Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) pod hrozbou karetních trestů zakázala kapitánům sedmi evropských reprezentačních týmů nosit speciální pásky s duhovým srdcem podporujících antidiskriminační kampaň OneLove.

Od začátku druhého kola zápasů skupinové fáze světového šampionátu FIFA zmírnila svoji restriktivní politiku týkající se duhových barev. Fanoušci, kteří chtějí pomocí tohoto symbolu vyjádřit podporu LGBTQ+ komunitě, už nejsou při vstupu na stadiony pořadateli zadržováni.

Během úvodních zápasů turnaje se objevily na sociálních sítích a v médiích zprávy o mnoha incidentech, kdy byly fanouškům před vstupem na stadion zabavovány předměty v duhových barvách, vedle kloboučků například také vlajky či trička.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme