Během příprav mistrovství světa v Kataru zemřelo 400 až 500 dělníků, přiznávají pořadatelé

Během prací na budování veškeré infrastruktury pro fotbalového mistrovství světa v Kataru zemřelo odhadem 400 až 500 zahraničních dělníků. V rozhovoru pro britský televizní kanál Talk TV to řekl generální sekretář organizačního výboru Hasan Savádí. Dosavadní veřejně dostupné informace hovořily o řádově nižších číslech obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v Kataru

Mistrovství světa v Kataru | Foto: John Sibley/File Photo | Zdroj: Reuters

„Odhad je kolem 400, mezi 400 a 500. Nemám přesné číslo,“ odpověděl Savádí na otázku moderátora, kolik lidí skutečně zemřelo při výstavbě infrastruktury včetně hotelů, mostů a dalších staveb souvisejících s konáním světového šampionátu od chvíle, kdy Katar pořadatelství turnaje získal.

‚Nutili ho pracovat, i když byl nemocný. Zemřel.‘ Nové fotbalové kartičky připomínají mrtvé dělníky z Kataru

Číst článek

V pozdějším prohlášení katarský organizační výbor uvedl, že Savádí poukázal na národní statistiky za roky 2014 až 2020 týkající se všech úmrtí v souvislosti s prací v celém Kataru, které zahrnují všechna odvětví a národnosti. Takových případů bylo podle organizátorů 414.

Katarští představitelé se dosud k počtu úmrtí veřejně nevyjadřovali. Zprávy organizačního výboru z období od roku 2014 do konce roku 2021 uváděly pouze počty úmrtí pracovníků, kteří se podíleli na stavbě a rekonstrukci stadionů a dalších oficiálních staveb, na nichž se nyní koná mistrovství světa.

Podle těchto zveřejněných údajů bylo úmrtí 40. Zahrnují 37 případů, které Katařané označují za nepracovní incidenty, jako jsou infarkty, a tři případy mimořádných událostí na pracovišti. Jedna zpráva také samostatně uvádí úmrtí dělníka v důsledku pandemie koronaviru.

Kataru získal pořadatelství v roce 2010 a takřka od samého začátku čelí bohatý emirát kritice kvůli diskriminačním zákonům a špatným pracovním podmínkám dělníků. Britský deník The Guardian minulý rok napsal, že podle jeho informací přesahuje počet obětí šest tisíc. O tisících mrtvých dělníků informovala i další média a lidskoprávní organizace.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme