Bellingham, Moukoko či španělské duo. Na mistrovství světa míří teenageři s velkou budoucností

Na reprezentační úrovni trenéři často sázejí na zkušenosti a ověřenou kvalitu. O to větší úspěch pro mladé hráče je, když se dostanou do finální nominace na tak velký turnaj, jakým je mistrovství světa. Někteří z nic navíc mohou hrát ve svých týmech klíčovou roli. Server iROZHLAS.cz vybral šest nejlepších teenagerů nadcházejícího mistrovství světa.

Dauhá (Latar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličan Jude Bellingham z Borussie Dortmund

Angličan Jude Bellingham z Borussie Dortmund | Foto: Heiko Becker | Zdroj: Reuters

Jude Bellingham (Anglie)

Rodák ze Stourbridge se v začátcích své kariéry inspiroval o pár let starším Jadonem Sanchem, v pouhých sedmnácti letech opustil komfort britských ostrovů a odešel se fotbalově vzdělávat do Dortmundu. Pro nyní devatenáctiletého Bellinghama šlo o skvělý krok.

‚Máme před sebou svátek fotbalu a měsíc oslav.‘ FIFA šampionát v Kataru brání, kontroverze se ale nezbaví

Číst článek

V Německu roste střední záložník každým zápasem a stává se pro svůj tým nepostradatelným. Dá se označit za komplexního středopolaře - oplývá defenzivním čtením hry, energií, technikou i kreativitou. V probíhající sezoně navíc přidal ke své hře i góly, ve 22 zápasech se za Dortmund trefil devětkrát.

Bellinghama dost možná uvidíme v základní sestavě v roli parťáka pro Declana Rice. Další střední záložníci Southgateova výběru se totiž potýkají s horší formou nebo zdravotními problémy.

Všechny góly a asistence Judea Bellinghama v Bundeslize

Gavi a Pedri (Španělsko)

Oba jsou záložníky, oporami Barcelony a oba používají ve fotbale dvojslabičnou zkratku svého jména. Pedri a Gavi nejsou jen budoucností španělského fotbalu, ale jak naznačuje jejich nominace, i současností. 

Starší Pedri, který na šampionátu oslaví 20. narozeniny, je už etablovaným členem španělského týmu. Na loňském Euru odehrál téměř každou minutu, řídil hru La Rojy svými přihrávkami a odběhal obdivuhodných 12,6 kilometrů na zápas. Byl zvolen nejlepším mladým hráčem turnaje.

Neúnavným běžcem je i osmnáctiletý Gavi, jehož hlavní předností je vedle kreativity i dynamika a driblink. Španělská veřejnost si slibuje, že mladíci z Barcelony budou následovníky Xaviho a Iniesty. První příležitost naplnit tato očekávání mají v Kataru.

Neúnavný kreativec Pedri byl jedním z nejlepších hráčů Eura 2020

Jamal Musiala (Německo)

Každý, kdo v letošní sezoně viděl nějaký zápas Bayernu Mnichov, musel žasnout nad tím, s jakou lehkostí a vyspělostí se po hřišti pohybuje hráč s číslem 42. Teprve před rokem dal devatenáctiletý Jamal Musiala na reprezentační úrovni přednost Německu před Anglií a „Die Mannschaft“ si nyní může mnout ruce.

Mladý ofenzivní záložník nejraději operuje těsně před vápnem soupeře. Čím stísněnější situace, tím větší výzva pro Musialu, který se dokáže díky své technice prokličkovat hradbou těl a zakončit. Je i velice kreativní, ke 12 gólům letos přidal i neméně obdivuhodných 10 asistencí.

Jen minimum hráčů v celé Evropě má lepší ofenzivní statistiky a můžeme očekávat, že klíčový hráč Bayernu bude klíčový i pro německý nároďák.

Musiala letos patří k nejlepším hráčům Bundesligy

Eduardo Camavinga (Francie)

Obhájce titulu Francie má problém - dva klíčoví záložníci Paul Pogba a N'golo Kanté, kteří stáli za zlatým triumfem z roku 2018, jsou zranění. Motorem týmu se tak musí stát jiní a jedním z nich by měl být devatenáctiletý Eduardo Camavinga.

Nejde rozhodně o žádného nezkušeného hráče. V Realu Madrid sice naskakuje především z lavičky, jeho přítomnost na hřišti je ale ihned znát. Camavinga má klid na míči, velký defenzivní rádius a ojedinělý talent odolat presinku soupeře a kulatý nesmysl vyvést z vlastní poloviny do útoku.

Camavinga a jeho působivé vystoupení proti Manchesteru City

S madridským klubem už vyhrál španělskou ligu i Ligu mistrů, zvládne ještě před 20. narozeninami ukořistit další cennou trofej? Parťáka ve středu zálohy by mu mohl dělat další mladík a spoluhráč z Realu Aurélien Tchouaméni.

Youssoufa Moukoko (Německo)

Útočník Borussie Dortmund není jen nejmladším hráčem tohoto výběru, je také celkově nejmladším hráčem na letošním mistrovství světa. Osmnácté narozeniny totiž Moukoko oslaví těsně před prvním zápasem ve skupině.

Youssoufa Moukoko | Foto: Leon Kuegeler | Zdroj: Reuters

I přes jeho věk se zdá, že o Moukokovi slýcháme už dlouho. Hodně vzruchu kolem něj totiž bylo už kvůli jeho neuvěřitelným statistikám z juniorských kategorií (127 gólů v 84 zápasech). Pamatují si na něj i mladí slávisté, kterým před třemi roky nastřílel hattrick.

Podle očekávání si tak před dvěma roky vysloužil titul nejmladšího hráče, který kdy nastoupil v Bundeslize. Bylo mu 16 let a 1 den. O 27 dní později se stal i nejmladším střelcem v historii soutěže.

Měří jen 179 centimetrů, ale výšku nahrazuje hbitostí a v zakončení si navíc počíná jako nejzkušenější mazáci. Nominaci do Kataru neměl vůbec jistou, sezonu začínal rozpačitě, ale nakonec se probojoval do základní sestavy BVB a nastřílel šest ligových gólů. Na šampionátu zřejmě bude sbírat zkušenosti jen po minutách, není ale vyloučeno, že i za tak krátkou dobu gólové konto nějakého soupeře nezatíží.

Tipovačka Mistrovství světa ve fotbale 2022

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme