Belgie po bezbrankové remíze s Chorvatskem na mistrovství světa končí. Lukaku se trápil v zakončení

Obhájci bronzových medailí z předchozího světového šampionátu z Belgie končí v Kataru hned ve skupině. Naopak obhájci stříbra Chorvati si zahrají osmifinále. Rozhodla o tom remíza 0:0 ve vzájemném zápase ve skupině F. Belgii se vymstila především střelecká nemohoucnost Romela Lukaka, který se i přes několik skvělých příležitostí nedokázal prosadit. V souběžně hraném utkání skupiny F porazilo Maroko Kanadu 2:1 a pořadí celé skupiny opanovalo.

Raján Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romelu Lukaku nevyužil hned několik skvělých šancí

Romelu Lukaku nevyužil hned několik skvělých šancí | Foto: Bernadett Szabo | Zdroj: Reuters

Na první šanci si diváci utkání Chorvatska s Belgií museli počkat jen osm sekund. Luka Modrić po rozehrávce nakopl dlouhý míč na Ivana Perišiće, který z hranice vápna střílel z první jen těsně vedle branky Thibauta Courtoise.

Utkání jsme sledovali online

Číst článek

V 11. minutě si první zajímavou šanci vypracovali i Belgičané. Dries Mertens dostal míč za obranu a poslal ho skrz pokutové území Yannicku Carrascovi, který se ale prosadit nedokázal.

O dvě minuty později zavelel k protiútoku Kevin de Bruyne, když potáhl míč na útočnou polovinu. Nezištně poté přihrávkou vybídl ke střele Mertense, který však přestřelil.

O další dvě minuty po přímém kopu Chorvatů trefil Carrasco ve vlastním vápně do holeně Andreje Kramariće. Rozhodčí Taylor neváhal a nařídil pokutový kop. Na podnět VAR se ale šel ještě podívat na video. Ne kvůli faulu, ale pro možný ofsajd Chorvatů na začátku situace. Ten se potvrdil, takže Taylor penaltu odvolal.

Graficky znázorněný ofsajd Chorvatska

Následovala dlouhá pasáž hry, ve které se ani jeden z celků do šance neprobojoval. Až ve 41. minutě se Belgie dostala postupnou kombinací do ohrožení branky Dominika Livakoviće. Na konci celé akce stál Mertens, který dostal před bránu přihrávku z úrovně brankové čáry. Míč se snažil přiťuknout do brány, ale minul.

Těsně před vypršením čtyřminutového nastavení se po tlaku Chorvatů dostal ke střele z hranice vápna Josip Juranović, ale jeho střela z první byla nepřesná.

Druhý poločas

Před začátkem druhého poločasu stáhl kouč Belgie Roberto Martínez ze hřiště Mertense, kterého nahradil Romelu Lukaku.

Belgie vstoupila do druhé půle aktivně a už po třech minutách se dostal útočník Interu ke střele. Jeho hlavička po centru však postrádala razanci, takže si s ní Livaković poradil.

Chorvati se ale nechtěli nechat aktivitou Belgie zahanbit a hned v další akci také zahrozili. Z hranice pokutového území vystřelil hbitě Mateo Kovačić. Jeho pokus však Courtois vyrazil.

V 54. minutě Chorvati zapnuli na plné obrátky a vyslali na Courtoise několik nebezpečných pokusů. Marcelo Brozović ani Luka Modrić však neuspěli.

Lukakuovo trápení

Největší dosavadní šance přišla v 60. minutě. Carasco se po individuální akci dostal do zakončení až na hranici malého vápna. Jeho pokus obrana Chorvatska zblokovala, ale k míči se následně před odkrytou bránou dostal Lukaku. Napálil však pouze tyč.

A o dvě minuty později se Lukaku držel nevěřícně za hlavu podruhé. De Bruyne nacentroval do vápna a těsně před brankářem Livakovićem přizvedl míč jeden z chorvatských obránců. Míč se opět dostal k Lukakuovi, který tentokrát prázdnou bránu hlavou přestřelil. Nicméně jak ukázal záznam, tak míč byl ve chvíli centru už mimo hřiště, takže by případný gól pravděpodobně neplatil.

Šance se na obou stranách dál střídaly. Nejprve střílel z hranice šestnáctky Modrić a z následného protiútoku se snažil střelou z úhlu překvapit Livakoviće De Bruyne. Ani jeden z kreativních hráčů však neuspěl.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

V 86. už si frustrací Lukaku tahal dres přes hlavu. Po centru ze strany přiťukl de Bruyne z první míč směrem na bránu, kde jeho pokus tečoval Lukaku jen několik centimetrů vedle pravé tyče Livakovićovy brány.

A v první minutě nastavení se útočník Belgie objevil opět před prázdnou bránou. Tentokrát chtěl po centru Thorgana Hazarda dorazil míč za brankovou čárou hrudí, ale neudělal to dost razantně a Livaković si pro míč došel.

Víc už se v utkání nestalo, a po bezbrankové remíze tak Belgie skončila ve skupině F na třetím místě, čímž její pouť mistrovstvím světa skončila. Naopak Chorvati z druhého místa postoupili do osmifinále.

Maroko po 36 letech v osmifinále

Fotbalisté Maroka na mistrovství světa v Kataru v závěrečném třetím utkání skupiny F porazili Kanadu 2:1 a překvapivě z prvního místa v tabulce postoupili do osmifinále. Africký tým poslal už ve čtvrté minutě do vedení Hakím Zijach a v polovině úvodního dějství přidal pojistku Júsuf Nasjrí. Ve 40. minutě Kanaďané po vlastním gólu Najífa Adžuirda snížili, ale vyrovnat už nedokázali.

Argentina porazila Polsko 2:0 a vyhoupla se do čela skupiny, osmifinále si zahrají oba celky

Číst článek

Maročané navázali na nečekané vítězství nad Belgií a ovládli skupinu bez porážky se sedmi body. Při své šesté účasti na světovém šampionátu teprve podruhé prošli do vyřazovacích bojů, kde dosud byli jen v roce 1986. V osmifinále v úterý vyzvou druhý tým ze skupiny E. Kanaďané na MS nebodovali ani při své druhé účasti a prohráli všech šest dosavadních duelů.

Zatímco Kanaďané před posledním zápasem skupiny už nemohli postoupit, Maroko mělo blízko k vyřazovacím bojům a v úvodu bylo aktivnější. K vedení pomohla africkému týmu velká chyba v soupeřově obraně. Kanadský gólman Borjan po špatné malé domů musel vyběhnout před vápno, míč ale odkopl nedůrazně jen k Zijachovi a ten zpoza vápna z voleje trefil opuštěnou branku.

Ve 23. minutě Maročané po dalším zaváhání v soupeřově defenzivě zvýšili. Na Hakimího dlouhý pas si naběhl Nasjrí a ze strany střelou na bližší tyč propálil Borjana. Maroko na světovém šampionátu poprvé v historii dalo ve dvou zápasech po sobě dvě branky.

Zdálo se, že má zápas pevně pod kontrolou, ale Kanaďané se ve 40. minutě vrátili do hry. Po levé straně se protáhl Adekugbe a stoper Adžuird si centr nešťastně srazil do vlastní sítě. Marocký gólman Bunú, jenž se narodil v Kanadě, si na míč sáhl, ale v cestě za čáru mu nezabránil. 

Africký tým poprvé na turnaji v Kataru dostal branku a inkasoval po šesti zápasech. Maročané si ještě do přestávky mohli vzít dvougólové vedení zpět, Nasjrího trefa ale neplatila kvůli tomu, že spoluhráč Adžuird stínil brankáři. Kanaďané se tlačili za vyrovnáním a historicky prvním bodem na světovém šampionátu, Maročané se už ale ubránili a na mistrovství světa poprvé vyhráli dvě utkání po sobě.

Skupina F:

Chorvatsko - Belgie 0:0

Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Dendoncker (Belgie). Diváci: 43.984.

Sestavy:

Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrič, Brozovič, Kovačič (90.+2 Majer) - Kramarič (64. Pašalič), Livaja (64. Petkovič), Perišič. Trenér: Dalič.

Belgie: Courtois - Dendoncker (72. Tielemans), Alderweireld, Vertonghen - Meunier (87. E. Hazard), De Bruyne, Witsel, Castagne - Trossard (59. T. Hazard), Mertens (46. Lukaku), Carrasco (72. Doku). Trenér: Martínez.

Kanada - Maroko 1:2 (1:2)

Branky: 40. vlastní Adžuird - 4. Zijach, 23. Nasjrí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Manis (všichni Braz.) - Bascunan (video, Chile). ŽK: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitória (všichni Kanada). Diváci: 43.102.

Sestavy:

Kanada: Borjan - Johnston, Vitória, Miller, Adekugbe (61. Koné) - Davies, Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Buchanan - Hoilett (76. Wotherspoon), Larin (60. David). Trenér: Herdman.

Maroko: Bunú - Hakimí (85. Džabrání), Adžuird, Saís, Mazráví - Amrabat - Únahí (77. Jamík), Sabirí (65. Amallá) - Zijach (76. Hamdallá), Nasjrí, Búfál (65. Abuchlál). Trenér: Radžradžuí.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme