Kamerun drží díky remíze 3:3 se Srbskem naděje na postup. Kudus zařídil výhru Ghany nad Jižní Koreou

Zápas fotbalového mistrovství světa mezi Kamerunem a Srbskem byl zatím nejgólovější remízou šampionátu, skončil výsledkem 3:3. Oba týmy tak zůstávají s bodem na nepostupových příčkách skupiny G. Fotbalisté Ghany porazili v druhém utkání na mistrovství světa v Kataru Koreu 3:2. Africký celek se po úvodní prohře s Portugalskem vrátil do hry o postup. Naopak Asiaté jsou ve skupině H s jedním bodem poslední, s Uruguayí hráli ve čtvrtek bez branek.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Vakra (Katar) (Aktualizováno: 17:25 28. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vincent Aboubakar vstřelil jeden z dosud nejkrásnějších gólů šampionátu

Vincent Aboubakar vstřelil jeden z dosud nejkrásnějších gólů šampionátu | Foto: Marko Djurica | Zdroj: Reuters

V divácky atraktivním utkání bylo k vidění celkem 28 střel. Kamerun bodoval na MS po osmi porážkách a odvrátil hrozbu vyrovnání negativního rekordu Mexika z let 1930 až 1958.

Brazílie porazila Švýcarsko 1:0 a zajistila si postup ze skupiny. Utkání rozhodl dělovkou Casemiro

Číst článek

Africký celek potrestal neproměněné šance soupeře v 29. minutě. Centr Pierra Kundeho z rohového kopu propadl až na zadní tyč na Castelletta a stoper Nantes si připsal premiérovou trefu v národním týmu.

Srbové dokázali z tlaku vytěžit ještě do poločasové přestávky obrat. V první minutě nastavení zužitkoval centr Dušana Tadiće z přímého kopu hlavou Strahinja Pavlović a o dvě minuty později na přední tyči nedosáhl Epassy na střelu Sergeje Milinkoviče-Saviće.

Poprvé v historii MS skóroval jeden tým dvakrát během nastaveného času úvodního dějství.

Mitrović se přece jen dočkal krátce po změně stran, když zakončil do prázdné branky pohlednou kombinaci čtyř srbských hráčů. Útočník Fulhamu dal 51. reprezentační gól a jako první Srb se prosadil na MS podruhé.

Krásnou akcí se ale v 63. minutě blýskl i na druhé straně střídající Aboubakar jenž vyřešil rychlý brejk lobem přes gólmana Vanju Milinkoviće-Saviće.

Nejlepší kamerunský střelec navíc vzápětí vyzval ke skórování Maxima Choupa-Motinga a bylo opět vyrovnáno.

Bláznivý zápas už další branku nenabídl, vysokým skóre ale navázal na dosud jediný vzájemný duel obou týmů. V přípravném utkání v roce 2010 zvítězili Srbové 4:3.

Po úvodní prohře 0:1 se Švýcarskem má africký celek na kontě bod stejně jako Srbsko, které podlehlo 0:2 Brazílii.

MS (PLATNÉ K 28. 11. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Brazílie 2 2 0 0 3:0 6
2. Švýcarsko 2 1 0 1 1:1 3
3. Kamerun 2 0 1 1 3:4 1
4. Srbsko 2 0 1 1 3:5 1

Ghana - Jižní Korea 

Ghana skórovala ve 24. a 34. minutě, kdy se prosadili Mohammedové Salisu a Kudus. Také Korejci rychle odpověděli, v 58. a 61. minutě se trefil Čo Ku-song. Nakonec se ale z výhry radovala Ghana díky Kudusově gólu v 68. minutě. Afričané triumfovali na světovém šampionátu po pěti zápasech a první od roku 2010.

VIDEO: ‚Žijí ve stejném světě?‘ Číňany rozladily záběry na tribuny v Kataru, televize už přenosy upravuje

Číst článek

„Byl to emotivní zápas. Korea hrála skvěle, tlačila. Po 20 minutách jsme kontrolovali zápas a dobře kombinovali, ale po změně stran začaly problémy. Mám velkou radost z toho, že naše zaujetí bylo odměněno,“ citovala agentura SID trenéra Ghany Otta Adda.

Africký tým začal aktivně a z první branky se radoval po necelé půlhodině hry. Jordan Ayew nacentroval do vápna a míč se odrazil k zakončujícímu Salisuovi. Situace se ještě přezkoumávala kvůli možnému hraní rukou, gól ale platil.

Za deset minut Afričané navýšil náskok. Jordan Ayew našel povedeným centrem v šestnáctce Kuduse a ten se hlavou k tyči nemýlil.

Po změně stran mohl zvýšit Lamptey, jenže těsně minul. Místo toho Korea během tří minut vyrovnala díky hlavičkám Čo Ku-songa. Nejprve se opřel do centru střídajícího I Kang-ina a o chvíli později zužitkoval pas Kim Čin-sua.

Nakonec se ale radovali Afričané. V 68. minutě Williamsova přihrávka propadla až k nehlídanému Kudusovi a ten druhým gólem v utkání vystřelil svému mužstvu vítězství.

„Ukázali jsme to samé nasazení jako proti Portugalsku. Kluci byli úžasní,“ prohlásil Kudus. „Gratuluju týmu k návratu do utkání a k třetímu gólu. Potom jsme zuby nehty bránili, Korea vyvinula velký tlak. Na konci jsme měli trochu štěstí,“ řekl Addo.

Ghana porazila Koreu ve čtyřech z posledních pěti zápasů. Asijský celek nevyhrál na mistrovství světa deset z posledních jedenácti duelů.

„Hráli jsme dostatečně dobře na to, abychom vyhráli. Udělali jsme chyby. Měli jsme ale dost šancí, abychom utkání otočili. Není to spravedlivý výsledek. Nemám z něj radost, z výkonu ale ano,„ konstatoval portugalský trenér Korejců Paulo Bento.

MS (PLATNÉ K 28. 11. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Portugalsko 2 2 0 0 5:2 6
2. Ghana 2 1 0 1 5:5 3
3. Jižní Korea 2 0 1 1 2:3 1
4. Uruguay 2 0 1 1 0:2 1

Výsledky fotbalového mistrovství světa

Kamerun - Srbsko 3:3 (1:2)
Branky: 29. Castelletto, 63. Aboubakar, 66. Choupo-Moting - 45.+1 Pavlovič, 45.+3 S. Milinkovič-Savič, 53. A. Mitrovič. Rozhodčí: Hassan Mohamed - Hammadí, Mahrí (všichni SAE) - Gallo (video, Kolumbie). ŽK: N'Koulou, Bassogog (mimo hřiště) - Milenkovič, Jovič (mimo hřiště). Diváci: 39.789.

Korea - Ghana 2:3 (0:2)
Branky: 58. a 61. Čo Ku-song - 34. a 69. Kudus, 24. Salisu. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.) - Kwiatkowski (video, Pol.). ŽK: Čong U-jong I, Kim Jong-kwon - Amartey, Lamptey. ČK: 90.+11 Bento (trenér Koreje). Diváci: 43.983.

bac, kal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme