Senegal - Nizozemsko 0:2. Dva pozdní góly Gakpa a Klaassena rozhodly o prohře Afričanů

Fotbalisté Nizozemska ve svém úvodním zápase na mistrovství světa v Kataru dokázali porazit Senegal a společně s Ekvádorem vedou skupinu A. 84 minut trvající bezbrankový stav zlomil hlavičkou nizozemský útočník Cody Gakpo, v poslední minutě na něj navázal Davy Klaassen.

Dauhá (Aktualizováno: 19:01 21. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cody Gakpo překonává hlavou Édouarda Mendyho

Cody Gakpo překonává hlavou Édouarda Mendyho | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Ačkoliv je Senegal úřadujícím mistrem Afriky, jejich šance na úspěch v Kataru podle bookmakerů zásadně opadly poté, co se byla potvrzena absence tahouna týmu Sadia Maného. Střelec Bayernu Mnichov se před šampionátem zranil. Kouč Nizozemců Louis van Gaal naopak vyhlásil útok na medaile.

Afričané přes předzápasové předpoklady vstoupili do utkání aktivně a nad hlavami obránců „Oranjes“ létal jeden centr za druhým. I na druhé straně se diváci zvedali ze sedadel, Frankie de Jong ale slibnou gólovou příležitost překombinoval a soupeře neukličkoval.

Oproti osmigólové podívané, kterou poskytl zápas Anglie a Íránu, se diváci v Dauhá ale spíše nudili. Zajímavých šancí a střeleckých příležitostí bylo málo a žádný z týmu nedokázal delší dobu ovládat hru.

Nizozemci přijeli do Kataru v dobré formě - neporaženi od té doby, co nestačili na loňském Euru na Čechy. Proti Senegalu se ale trápili i v druhé půli, nebezpečím zaváněla v první hodině hry jen hlavička Virgila van Dijka.

Fanoušci Senegalu

První těžký brankářský zákrok zápasu si připsal až 65. minutě zápasu Andries Noppert. Hráči Senegalu získali balon v záloze, rychle ho posunuli na Díu a ten Nopperta střelou na bližší tyč Nopperta pořádně vyzkoušel. Gólman Heerenveenu se musel vytáhnout brzy znovu, střela Idrissy Gueyeho ale tentokrát k jeho štěstí letěla přímo na něj.

Po nadějných pasážích přišel smutek. De Jong totiž vyslal povedený centr do vápna, brankář Édouard Mendy ho neodhadl a nechal se přehlavičkovat Codym Gakpem. Protesty o ofsajdu byly marné, svěřenci van Gaala šli v 84. minutě díky své první střele na bránu do vedení.

Lvi z Terangy“ tak i po sympatickém výkonu dostali další ránu v poslední minutě. Mendy si opět nepočínal přesvědčivě, střelu Depaye vyrail jen k Davymu Klaassenovi a ten už měl snadnou práci.

Senegal - Nizozemsko 0:2 (0:0)

Branka: 84. Gakpo, 90.+9 Klaassen. Rozhodčí: Sampaio - Carbone, Pires (všichni Braz.) - Soto (video, Ven.). ŽK: N. Mendy, I. Gueye - De Ligt. Diváci: 41.721.

Senegal ze souboje proti favoritovi skupiny odchází bez bodu. Nizozemsko se v tabulce skupiny A zařazuje se třemi body za Ekvádor, v příštím zápase ho čeká domácí Katar.

MS (PLATNÉ K 21. 11. 2022)
Tým Z V R P Skóre B
1. Ekvádor 1 1 0 0 2:0 3
2. Nizozemsko 1 1 0 0 2:0 3
3. Katar 1 0 0 1 0:2 0
4. Senegal 1 0 0 1 0:2 0

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme