Kamery, umělá inteligence, ale i ženy rozhodčí. Světový šampionát v Kataru nabídne řadu novinek

Už v neděli začne v Kataru zápasem domácí reprezentace proti Ekvádoru dvaadvacáté mistrovství světa ve fotbale. Kromě toho, že se poprvé uskuteční v arabské zemi, přinese také spoustu dalších novinek, a to především v pravidlech.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí kontroluje video během fotbalového zápasu

Rozhodčí kontroluje video během fotbalového zápasu | Zdroj: Reuters

Na letošní šampionát se dostane nejvíce hráčů v historii. Počet týmů se sice od roku 1998 nezvýšil a znovu se tak o titul mistrů světa utká 32 týmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jaké novinky budou na letošním mistrovsvtí světa ve fotbale

Ale zatímco ještě před čtyřmi lety v Rusku mohl každý trenér vzít na turnaj jen 23 hráčů, tentokrát jsou soupisky rozšířené o další tři hráče. Ruku v ruce s tímto pravidlem jde i vyšší počet střídání.

Šampionát v Kataru je první, na kterém může družstvo v zápase pětkrát vystřídat. Toto pravidlo se ujalo třeba i v anglické Premier League k velké radosti trenéra Liverpoolu Jürgena Kloppa.

„To jsou skvělé zprávy pro fotbal a skvělé zprávy pro hráče. Fotbalistům dlouhodobě přibývají zápasy, a tak jim musíme s regenerací pomoci, jak jen můžeme,“ pochvaluje Klopp.

Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale 2022

Shodou okolností Jürgen Klopp patří k řadě fotbalových osobností, které ztrácejí důvěru v používání videorozhodčího v tomto sportu.

Zlepšit renomé tzv. VAR by na světovém šampionátu měla poloautomatická ofsajdová technologie, která by měla vyhodnotit, zda došlo k postavení mimo hru během 25 sekund.

Podrobnosti na youtubovém kanálu mezinárodní fotbalové federace FIFA vysvětlil předseda komise rozhodčích FIFA Pierliugi Collina.

Vězení v Kataru hrozí i zahraničním homosexuálům, varují lidskoprávní organizace

Číst článek

„Dvanáct kamer bude snímat postavení fotbalistů na hřišti. Na každém hráči rozpoznají až 29 datových bodů a údaje odešlou padesátkrát za sekundu umělé inteligenci. Ta přijme dokonce pětsetkrát za sekundu informace ze senzoru v míči, což je hodně důležité pro přesné určení doby kopu,“ vysvětlil bývalý rozhodčí.

Pokud se bude jednat o ofsajd, tak diváci na stadionu rovnou uvidí 3D model celé situace na velkoplošní obrazovce.

Další novinka se týká přímo fyzických rozhodčích – poprvé v historii může utkání mistrovství světa ve fotbale odřídit žena. V nominaci na turnaj jsou hned tři – Stephanie Frappartová z Francie, Salima Mukansangová z Rwandy a Jošimi Jamašitová z Japonska.

Přidejte ke sdílenému příspěvku hashtag #irozhlastipovacka a prvních 15 nejpřesněji tipujících odměníme. Tipovat můžete do středy 23. listopadu 23.59.
Tipovačka | Ceny do tipovačky

Petr Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme