Africké týmy stále čekají na velký úspěch na mistrovství světa, letos ani jeden nepostoupil ze skupiny

Africký kontinent dal světu už několik výjimečných fotbalistů, vždyť se tam narodili i držitelé Zlatého míče Eusébio nebo Weah. Ale reprezentační týmy odtud zatím moc úspěšné nejsou. Platí to i teď na šampionátu v Rusku, kde ve čtvrtek vypadl i poslední africký tým Senegal.

Tento článek je více než rok starý.

Samara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdyby se hodnotily gólové oslavy nebo taneční vystoupení, byly by v takovém žebříčku africké týmy nejspíš hodně vysoko. Ale úspěchy na světových šampiontech se poměřují výsledky, a v tom už Afričané tak úspěšní nejsou.

Byli to zřejmě fotbalisté Ghany, kteří v roce 2010 sahali po průlomovému výsledku. Tehdy vůbec poprvé světový šampionát pořádala země z afrického kontinentu. Po brzkém vyřazení domácích Jihoafričanů bylo z tamních rádií, ulic i stadionů cítit, jak moc drží lidé z hostitelské země Ghaňanům palce, jenže kanonýr Gyan v závěru prodloužení ve čtvrtfinále nedal penaltu, a po následném rozstřelu se z postupu do semifinále radovali Uruguayci.

Ghana byla v té éře zřejmě nejsilnějším africkým týmem a na předchozím šampionátu se o tom přesvědčili ve skupině i čeští fotbalisté.

Největší ostuda v dějinách MS, komentuje vyřazení německý tisk

Číst článek

Podobně úspěšní jako Ghaňané byli na začátku devadesátých let Kamerunci s veteránem Millou a chytlavými jmeny Makanaky, Onana či Omam-Biyik a pak už jen Senegalci, kteří se také na světovém šampionátu dokázali probojovat do čtvrtfinále. Jinak se ale africkým národním týmům na nejsledovanějším turnaji dlouhodobě příliš nedaří, přestože hraje spousta fotbalistů tmavé pleti v nejprestižnějších ligách.

„Máme dost afrických fotbalistů, kteří nastupují v předních evropských klubech. Ale abychom se jako kontinent dokázali zlepšovat a posouvat dopředu, potřebujeme k tomu mít i dostatek afrických trenérů,“ našel jeden z důvodů Aliou Cissé, čtvrtfinalista světového šamponátu z roku 2002 se Senegalem a teď také trenér senegalské reprezentace, která byla posledním africkým mužstvem, které ještě bojovalo o účast ve vyřazovacích bojích na letošním mistrovství.

Ani Cissé na lavičce ale Senegalcům k postupu ze základní skupiny H nepomohl, byť je od toho dělil opravdu kousek, přesněji dvě žluté karty. Senegal totiž získal stejně bodů jako Japonsko, měl stejné skóre a ve vzájemném zápase s ním remizoval, a tak musel o postupu rozhodnout počet žlutých karet. A tato statistika poslala dál Japonce, kteří na šampionátu nastřádali o dvě napomenutí méně.

Jaroslav Plašil, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme