Zase jen Evropa a Jižní Amerika. Africké ani asijské týmy se na světovém šampionátu neprosadily

O medaile na fotbalovém mistrovství světa hrají jen týmy z Evropy. Šampionát se naopak vůbec nepovedl Africe a Asii. Důvody hledá i přímo Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opakuje se to na každém šampionátu. Africké týmy přijedou s ambicí konečně prorazit, ale pak na nejlepší nestačí. Letos dokonce žádný nepostoupil ani ze základní skupiny. To se stalo naposledy v roce 1982.

„Pro Afriku je to zklamání. Myslím, že měla větší ambice. Spousta lidí asi čekala, že se od posledního mistrovství světa někam posune. Ale fotbal se vyvíjí a Afrika jako kontinent musí tento proces zachytit. To se týká třeba výchovy mládeže,“ vysvětluje nigerijský trenér Emmanuel Amunike, který jako hráč postup ze základní skupiny zažil.

Bývalý útočník Barcelony nebo Sportingu Lisabon je teď členem technicko-výzkumné skupiny FIFA, která právě i neúspěch afrických a asijských týmů analyzuje.

Do osmifinále z nich totiž postoupilo jen Japonsko. A zlepšení může podle skotského kouče Andyho Roxburgha nějakou dobu trvat.

Africké týmy stále čekají na velký úspěch na mistrovství světa, letos ani jeden nepostoupil ze skupiny

Číst článek

„Je to běh na dlouhou trať. V Asii jsou velké nedostatky například ve výchově mladých hráčů nebo vzdělávání trenérů. Jsou země, které nad tím přemýšlí, ale vybudovat odpovídající fotbalovou infrastrukturu nějakou dobu potrvá,“ říká Roxburgh.

Příští mistrovství světa uspořádá Katar. Také arabské státy ovšem na úspěch čekají. Podle brazilského trenéra Carlose Alberty Parreiry chybí odpovídající zázemí.

„Už jenom účast na mistrovství světa je velkým úspěchem. Ale když srovnáte zázemí s velkými fotbalovými zeměmi, tak je to velký rozdíl. To je potom těžké. Kvalitnější musí být ligové soutěže, trenéři i výchova mladých hráčů,“ míní Parreira.

Jedinou zemí mimo Evropu a Jižní Ameriku, která na mistrovství světa získala medaili, jsou Spojené státy. Dokázaly to v roce 1930.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme