Stejně bodů, stejné skóre. O postupu Japonska na úkor Senegalu rozhodl počet žlutých karet

Fotbalisté Senegalu ve svém posledním utkání v základní skupině H podlehli Kolumbii 0:1 a přestože mají s konkurenčním Japonskem stejně bodů, stejné skóre a ve vzájemném zápase uhráli remízu, s turnajem se loučí. Rozhodl o tom počet žlutých karet, který mají Senegalci vyšší než právě Japonci. Ti do vyřazovacích bojů postupují navzdory porážce 0:1 s Polskem. Z postupu se raduje i Kolumbie, která nakonec skupinu ovládla.

Tento článek je více než rok starý.

Samara, Volgograd (Aktualizováno: 18:32 28. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senegal - Kolumbie 0:1

Od začátku utkání bylo vidět, že jde o přímý souboj o postup, a oba týmy hrály ve vysokém tempu, ovšem k vidění byl spíš úporný boj než fotbalová krása. Po čtvrthodině hry to užuž vypadalo, že africký tým dostane obrovskou příležitost ke vstřelení vedoucího gólu, když rozhodčí po Maného pádu odpískal pokutový kop. Jenže po následném zhlédnutí záznamu sudí penaltu odvolal a hrálo se dál.

Další vzrušující moment přišel až po necelé půlhodině druhé půle, kdy si Yerry Mina naskočil na centr z rohového kopu a hlavou poslal Kolumbii do vedení. Inkasovaný gól jako by Senegalce probudil a hned vzápětí mohli srovnat, jenže Niangova střela ani následný nebezpečný roh k úspěchu nevedly.

O chviličku později byl ve velké šanci senegalský Sarr, ale z dobré pozice poslal míč kamsi na tribunu. Pak už se ale Senegalci k dalšímu výraznému ohrožení kolumbijské brány nedostali a podlehli Kolumbii 0:1. Senegal má na třetím místě tabulky skupiny H stejný počet bodů i totožné skóre jako druhé Japonsko, s nímž uhrál remízu, přesto se z postupu radují Japonci. O vyřazení posledního afrického mužstva na šampionátu totiž rozhodl počet žlutých karet, který mají Senegalci vyšší.

Japonsko - Polsko 0:1

Největší šanci prvního poločasu měl ve 32. minutě Polák Grosicki, jeho střelu hlavou směřující k tyči ale skvěle vyrazil brankář brankář Kawašima. Vzápětí zase na druhé straně tvrdě pálil Usami, ale ani on gólový účet utkání nenačal.

Na první gól si tak diváci museli počkaž až do druhé půle, kdy se v 59. minutě po standardní situaci prosadil Jan Bednarek a zařídil Polsku vedení 1:0. Už vyřazení Poláci pak mohli vést o dva góly, jenže to Lewandowski musel po povedené Grosického přihrávce ve skluzu střílet přesně.

Mezitím v souběžně hraném utkání mezi Kolumbií a Senegalem šli Jihoameričané do vedení, což Japoncům vzhledem k tomu, že měli nižší počet žlutých karet než Senegal, nahrávalo, a tak pak místo snahy o vyrovnání jen v poklidu dohrávali zápas na vlastní polovině a navzdory pískotu diváků se nikam nehnali. Nesportovní závěr se Japonsku nakonec vyplatil a navzdory porážce 0:1 s Polskem postupují do osmifinále.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina H:

Senegal - Kolumbie 0:1 (0:0)
Branka: 74. Mina. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Niang - Mojica. Diváci: 41.970.

Sestavy:
Senegal: K. N'Diaye - Gassama, Sané, Koulibaly, Sabaly (74. Wagué) - Sarr, Kouyate, Gueye, Mané - Baldé (80. Konaté), Niang (86. Sakho). Trenér: Cissé.
Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Mina, Mojica - Uribe (83. Lerma), C. Sánchez - Cuadrado, Quintero, Rodríguez (31. Muriel) - Falcao (89. Borja). Trenér: Pekerman.

Japonsko - Polsko 0:1 (0:0)
Branka: 59. Bednarek. Rozhodčí: Sikazwe (Zamb.) - Dos Santos (Angola), Siwela (JAR) - Orsato (video, It.). ŽK: Makino (Japonsko). Diváci: 42.189.

Sestavy:
Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Jamaguči, Šibasaki - Sakai, Okazaki (47. Osako), Usami (65. Inui) - Muto (82. Hasebe). Trenér: Nišino.
Polsko: Fabiaňski - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Kurzawa (79. Peszko), Krychowiak, Góralski, Jedrzejczyk - Zieliňski (79. Teodorczyk), Lewandowski, Grosicki. Trenér: Nawalka.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme