Francouzsky, nebo vlámsky? V belgické reprezentaci zvolili kompromis, všichni mluví anglicky

Jedna část hráčů mluví francouzsky, druhá vlámsky a trenér je Španěl. Řeč je o belgické fotbalové reprezentaci. V týmu proto na mistrovství světa zvolili kompromis - hlavním jazykem je angličtina.

Petrohrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Belgie na MS ve fotbale 2018

Tým Belgie na MS ve fotbale 2018 | Foto: Marcos Brindicci | Zdroj: Reuters

Trenér belgické reprezentace Roberto Martínez mluví na šampionátu na tiskových konferencích hlavně anglicky. Stejný jazyk používá i pro komunikaci s hráči, upozorňuje novinář Ludo Jan Vandewalle z deníku Het Nieuwsblad.

„Trenér předává pokyny v angličtině a hráči mezi sebou se baví hlavně francouzsky. To je jazyk, který umí většina týmu. Na rozdíl od vlámštiny. Takže jazykem číslo jedna je angličtina, pak francouzština a menšina mluví vlámsky,“ říká Vandewalle.

Na severu Belgie se mluví vlámsky, což je regionální varianta nizozemštiny. Na jihu zase francouzsky a menšina obyvatelstva používá němčinu. Takový Babylon občas dělal v belgické kabině problém, protože hráči se sdružovali do skupinek podle používaného jazyka.

„Ještě před deseti lety byla kabina rozdělená. Ale pak přišel trenér Wilmots, který nařídil, že se místa v kabině promíchají. A požadoval, aby se každý bavil s každým. Ze začátku to nebylo jednoduché, ale teď už všechno fugnuje. I proto, že hráči mluví anglicky,“ vysvětluje Vandewalle.

Dorozumívání v angličtině umožnilo i to, že polovina belgického kádru působí v Premier League. Hraje tam i útočník Romelu Lukaku, kterému by ovšem problém nedělal žádný jazyk - mluví totiž plynně vlámsky, francouzsky, anglicky, španělsky, portugalsky a svahilsky.

Belgii čeká v úterý večer semifinále světového šampionátu proti Francii a na iROZHLAS.cz můžete jeho průběh sledovat online.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme