Moskevské ulice ovládli během osmifinále fanoušci Kolumbie i Anglie, vše se ale obešlo bez konfliktů

Do čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale postupují Uruguay, Francie, Brazílie, Belgie, Rusko, Chorvatsko, Švédsko a Anglie. Ta v úterý po penaltách porazila Kolumbii. Zápas se hrál na moskevském stadionu Spartaku a fanoušci obou táborů před zápasem, během něj i po něm obsadili moskevské ulice.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijci, kteří se nedostali na stadion, obsadili Manéžní náměstí v centru Moskvy a udivovali Rusy i náhodné turisty skvělou náladou, temperamentními tanci, zpěvem i bojovným pokřikem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskevské ulice ovládli během osmifinále fanoušci Kolumbie i Anglie, vše se ale obešlo bez konfliktů

Karnevalová atmosféra ale s odjezdem Kolumbijců nekončí, o její pokračování se určitě zaslouží fanoušci postupujících zemí Latinské Ameriky - z Uruguaye a hlavně z Brazílie. A ptát se Brazilců na to, kdo šampionát vyhraje, je trochu zbytečné:

„Samozřejmě Brazílie,“ zní nejčastější odpověď.

Angličtí fanoušci se shromáždili kousek dál od Manéžního náměstí a rozvášněných Kolumbijců. Utábořili se na Nikolské ulici a tam se taky snažili navodit sváteční atmosféru.

Zatím se nepotvrdily obavy z agresivity anglických hooligans, ti největší rváči asi zůstali doma. Britské velvyslanectví v Moskvě už před šampionátem varovalo fanoušky před cestou do Ruska, a to z bezpečnostních důvodů.

Oficiální vztahy mezi Moskvou a Londýnem klesly pod bod mrazu po otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Británie dokonce zvažovala úplný bojkot mistrovství světa v Rusku. Britské úřady se bály, že by se špatné vztahy mezi státy mohly promítnout i do vztahu Rusů k obyčejným Britům. Reakce britských návštěvníků ale svědčí o tom, že Rusové přijali hosty z britských ostrovů jako kterékoli jiné.

Penaltové prokletí prolomeno. Angličané porazili Kolumbii a postupují do čtvrtfinále

Číst článek

Jamie a Aaron říkají, že narazili jen na přátelské a milé Rusy. V Moskvě se jim povedlo ztratit peníze a první Rus, kterého požádali o pomoc, jim zaplatil taxík. O varování britských úřadů věděli, ale do žádných potíží kromě ztráty peněženky se nedostali. 

„My domů rozhodně nepojedeme,“ odhadují výsledky dalších zápasů tito Londýňané.

Podle policejní zprávy se zápas mezi Anglií a Kolumbií obešel prakticky bez výtržností. Policisté řešili jen případ, kdy anglický fanoušek nastříkal nápis Anglie na památník legendárnímu fotbalistovi moskevského Spartaku Fjodoru Čerenkovovi. Angličan se veřejně omluvil a tím lapálie skončila.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme