Po prohrách Japonska a Mexika zůstaly na fotbalovém šampionátu už jen týmy z Evropy a Jižní Ameriky

O titul fotbalového mistra světa už bojují jen týmy z Evropy a Jižní Ameriky. Zástupci ostatních kontinentů se do čtvrtfinále nedostali. Blízko bylo Japonsko, ale vedení nad Belgií ještě čtvrt hodiny před koncem nakonec neudrželo.

Tento článek je více než rok starý.

Rostov na Donu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžela čtvrtá minuta nastavení, když Nacer Chadli rozhodl o vítězství Belgie nad Japonskem 3:2 a postupu do čtvrtfinále.

„Před osmi lety jsme v osmifinále vypadli na penalty. Před čtyřmi jsme se ani nedostali ze skupiny. Proto jsme vážně tvrdě trénovali, aby to tentokrát bylo lepší. Možná nám pořád ještě něco chybí, ale my se za čtyři roky vrátíme,“ prohlásil trenér japonského týmu Akira Nišino.

Jeho tým vedl dokonce o dva góly, ale Belgie během dvaceti minut výsledek otočila.

Japonsko bylo posledním zástupcem mimo Evropu a Jižní Ameriku, protože krátce před ním vypadlo také Mexiko. To prohrálo s favorizovanou Brazílií 0:2. Trenér Juan Carlos Osorio byl proto zklamaný.

„Chtěl bych poděkovat našim fanouškům a zároveň se jim omluvit za to, že jsme nesplnili náš cíl. Mrzí mě to, protože oni jsou nejlepší na světě,“ litovat po zápase trenér Mexičanů Osorio.

Nadvláda Evropy a Jižní Ameriky je dlouhodobá. Jediným týmem z jiných kontinentů, který získal medaili, jsou Spojené státy americké. V roce 1930 byly třetí.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme