V Moskvě během šampionátu pomáhají davům fanoušků dobrovolníci, pořádají pro ně i exkurze zdarma

Fotbalový šampionát v Rusku - to nejsou jen zápasy nejlepších národních týmů na stadionech. Do Ruska se sjeli fotbaloví nadšenci z celého světa a mnozí z nich přijeli do Ruska vůbec poprvé v životě. Chtějí proto také leccos uvidět a poznat tuto zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna ze zaplněných ulic v centru Moskvy.

Jedna ze zaplněných ulic v centru Moskvy. | Zdroj: Reuters

Po Moskvě jsou rozmístěné stánky s dobrovolníky, kteří mluví převážně anglicky. Tyto informační kiosky mají tvar fotbalového míče, takže jsou nepřehlédnutelné. A s prosbami se na dobrovolníky obrací mnoho zahraničních fotbalových fanoušků.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Moskvě během šampionátu pomáhají davům fanoušků dobrovolníci, pořádají pro i exkurze zdarma

„Organizujeme tady bezplatné exkurze, zájemci se mohou zapsat tady do toho seznamu. Obrací se na nás hodně španělsky mluvících fanoušků a také hodně lidí z Evropy. Kromě toho se nás také ptají, jak se dostat na fotbal, a na to, co se dá v Moskvě dělat jiného,“ popisuje náplň práce dobrovolník Daniel na moskevském Triumfálním náměstí.

„Exkurze pořádáme s průvodci, kteří mluví anglicky, rusky, španělsky, čínsky a německy. Nabízíme dva druhy exkurzí - první autobusem po slavných moskevských stadionech a fotbalových klubech - Lužniky, CSKA, Spartak a Dynamo. Druhá je pěší - po Tverské ulici, Bulvárním okruhu na Arbat a potom k obchodnímu domu GUM, ke Kremlu a parku Zarjadě. Exkurze jsou zdarma pro všechny až do skončení šampionátu 15. července,“ vysvětluje Daniel.

Sotva Daniel domluví, už ke stánku přistupuje dvojice Švédů a Daniel má práci. „Nejprve se přišli zeptat, kde se tady dá dobře najíst. Po obědě se vrátili a zapsali se na exkurzi po centru Moskvy. Podle mého názoru je vhodnější pěší varianta, protože je léto a lidé zblízka uvidí, jak je tady krásně,“ preferuje jednu trasu Daniel.

„Jmenuji se Jonas, přijel jsem ze Švédska a v Rusku jsem poprvé. Měl jsem trochu obavy, jak to dopadne. Slyšel jsem, že Rusové anglicky moc neumí a že se tu nedomluvím, ale všechno je v pořádku, pěkně se o nás starají. Líbí se mi tu,“ usmívá se Jonas.

Jonas a Peter se po Moskvě chystají do Nižního Novgorodu, celkem tu chtějí strávit týden.

„Zatím jsme toho moc neviděli, ale lidé jsou tu velmi přátelští a snaží se nám radit a pomáhat. S ubytováním je vše OK. Pronajali jsme si byt - hostitelka je velmi příjemná a starostlivá. Chtěli bychom se podívat i do muzeí nebo do Kremlu, ale ještě jsme se nerozhodli,“ popisuje švédský fanoušek.

Spousta fotbalových fanoušků podobně jako Jonas a Peter nemá žádný konkrétní cíl, jen tak bloumají po Moskvě a užívají si sváteční atmosféry.

Ke konci týdne se v Moskvě oteplilo až na 20 stupňů Celsia, lidé už chodí v tričkách, šortkách, fanoušci samozřejmě ve svých národních barvách. Teplé večery nalákaly do ulic i množství pouličních hudebníků, kolem kterých se shlukují lidé, z nichž někteří tančí, jiní si zase prozpěvují. Takové scénky teď můžete v Moskvě vidět celkem často.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme